Het Keto-dieet bestaat al bijna 100 jaar, maar de laatste tijd wordt er een onderscheidt gemaakt tussen “Dirty Keto” en “Clean Keto”. Maar wat is dat verschil nou eigenlijk? In dit artikel wordt in grote lijnen het verschil tussen de twee uitgelegd.

Alle keto-dieeten zijn gebaseerd op dezelfde macro-verdeling: vet 75%, eiwit 20% en koolhydraten 5%. Maar hoe onderscheiden beide varianten zich dan uiteindelijk?

Dirty Keto

Zoals gezegd, is bij een “vieze” keto variant, de macro-verdeling hetzelfde. Deze macro-verdeling zorgt ervoor dat het lichaam in de ketose staat komt, ongeacht de voedingsmiddelen. En daar maakt het dirty keto dieet grof gebruik (of misbruik?) van… Het maakt niet uit waar de macro’s vandaan komen, als ze maar in de verdeling passen. Er wordt niet gelet op “goede vetten” of “suikers en zoetstoffen”. De macro-verdeling is het enige wat telt. Een dirty keto dag kan er, in theorie, zo uitzien:

Dirty Keto Voorbeeld Menu
OntbijtDrie plakjes kaas besmeerd met roomboterkaas
LunchDubbele Cheeseburger zonder broodje met een Diet Coke ernaast bij een fastfood keten
DinerVol-vette kaas met gebakken bacon en ei en een flinke klets mayonaise uit een potje
Snack na het sportenProteïne shake of reep

En ja: dit valt heel prima in de macro-verdeling en iemand die op deze manier eet, komt en blijft prima in ketose.

De Vieze Ketovoor vraagt zichzelf constant af “Waar kan ik mee wegkomen?”

Clean Keto

En dan nu de schone versie van het keto-dieet. De macro-verdeling blijft hetzelfde, maar het uitgangspunt is anders. Bij de samenstelling van een maaltijd, wordt eerst gekeken naar de groenten, dan het vet en als laatste de eiwitten. Op een bord liggen meer koolhydraat-arme groenten, dan dat er vlees, vis, eieren en vet op ligt. Er worden geen voorverpakte spullen gebruikt en alles is het liefst zo “scharrel en bio”-mogelijk.
Een cleane keto dag kan er, in theorie, zo uitzien:

Clean Keto voorbeeld menu
OntbijtTwee gekookte biologische scharreleieren, drie groene asperges, een eetlepel zelfgemaakte mayonaise
LunchSla met kip, komkommer, tomaat, venkel en een citroen-vinaigrette
DinerSpinazie met een stukje in boter gebakken zalm en een halve avocado
SnackEen blokje biologische graskaas

En ja: dit valt in exact dezelfde macro-verdeling, al zitten hier meer koolhydraten in en ook hier zal weer de staat van ketose bereikt en/of behouden worden.

De Schone Ketovoor vraagt zichzelf af “Wat zorgt ervoor dat ik me goed voel, me energiek voel en scherp en alert ben?”

Schoon vs Vies

Het verschil is duidelijk, dankzij de behoorlijk zwart-witte voorbeelden. En iedereen zal zien dat de cleane variant er een stuk gezonder uitziet. Of je nu volgens de fameuze schijf-van-vijf eet, of op een keto-manier, iedereen zal het met elkaar eens zijn, dat een gezonde manier van eten, een gezond lichaam oplevert. En daar horen nu eenmaal groente en fruit bij. Deze voorzien het lichaam van een gezonde hoeveelheid vitale micros in het lichaam, zoals vitaminen, mineralen en enzymen, die bijdragen aan de algehele gezondheid.

Het eten volgens de keto-methode is meestal niet zo zwart-wit als in de bovenstaande voorbeelden. En zo kan een “vieze” maaltijd best eens voorkomen in een “schone” keto eetstijl. Maar het beste is om dit niet structureel of met regelmaat te doen.
Voorverpakt eten en ook broodbeleg, kan vol zitten met nitraat, sulfiet, (verborgen) suikers en chemicaliën die niet goed zijn voor onze gezondheid en kunnen zelfs kankerverwekkend zijn.

Zo clean mogelijk

Als je graag zo schoon mogelijk wilt eten, hoef je echt niet alleen maar aan de biologische en wild gevangen voedingsmiddelen, en daarmee een vermogen kwijt zijn aan de maaltijden. Het is natuurlijk het allermooiste, maar niet voor iedereen weggelegd.

Stel je maaltijden samen in de volgorde “planten, vetten, eiwitten”. Planten horen het grootste gedeelte van het bord te vullen. Je kunt een behoorlijke berg spinazie eten, voordat het de macros uit balans haalt. En het bevat: niacine, zink, vitamine A, C, E, K, B1, B6,  foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, koper en mangaan. Behoorlijk schoon, dus!

Hou voor het zo clean mogelijk volgen van een keto-dieet het volgende in gedachten:

Eet groenten.
Eet gezond vet.
Eet matig eiwit.
Eet zelfgemaakt.

En als het daarbij zo diervriendelijk en biologisch mogelijk kan, dan is het mooi meegenomen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.