Mindful Eating Bewust Eten - Ketodieet Gezond Afvallen - Keto voor BeginnersDe kracht van het ketodieet is dat je eet wanneer je honger hebt. En in tegenstelling tot een koolhydraatrijk dieet, dat beperkt in calorieën en vet is, heb je tijdens het eten volgens de keto-methode veel minder vaak honger. Door het vet in de voeding en de zeer beperkte koolhydraten, leert het lichaam weer op juiste tijdstippen door te geven wanneer er weer iets “in moet”.
En dat is veel minder vaak dan tijdens het eten van een koolhydraatrijk-vetarm dieet: suikers kan het lichaam maar voor enkele uren opslaan, vet voor enkele maanden.
Dus als het lichaam behoefte heeft aan energie, gebruikt het gewoon wat lichaamsvet, als je eenmaal in ketose bent.

Dus áls je dan honger hebt en iets gaat eten, dan is het een goed idee om dit zo bewust mogelijk te doen. En dit kan volgens de “mindful eating” (bewust eten) techniek!

Waar komt het vandaan?

Mindful eating Bewust Eten - Eten wanneer je honger hebt - Keto voor Beginners Gezond AfvallenMindful eating komt voort uit de mindfulness, afkomstig uit het boeddhisme. Mindfulness is een gemoedstoestand waarbij de automatische piloot uitgezet wordt en waarbij je jezelf bewust wordt van fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten.

Hoe ver staan we van mindfulness af?

Het is veilig om te zeggen dat het grootste gedeelte van de mensen verre van bewust leven en daarmee ver van mindfulness verwijderd is.
Veel te vaak racen we door het leven op onze automatische piloot; tegen de tijd dat we in de auto zitten op weg naar ons werk hebben we al menige automatische handeling verricht. Hierbij valt te denken aan tanden poetsen, schoenen strikken (als kind erg moeilijk, weet je nog?!?), deur afsluiten, auto starten, gordel omdoen, en ga zo maar door. Een heleboel fysieke handelingen die we verrichten, zonder dat we het in de gaten hebben of ons er bewust van zijn.
Mindfulness - Phone - Keto voor Beginners Gezond AfvallenAls we daarnaast eens vijf minuten “niks hebben” (in de rij bij de kassa, wachtend op de bus, op het toilet…), weten we niet hoe snel we onze mobiele telefoon moeten pakken om deze “niets tijd” zo optimaal mogelijk te gebruiken. Het moge duidelijk zijn dat we hierbij onze gedachten niet de vrije loop laten, maar ons laten leiden door wat zich op ons schermpje afspeelt.
Onze gevoelens weten we helaas ook te laten leiden door wat zich op blauwe schermen afspeelt. Hoe vaak gebeurt het niet dat je, ondanks dat je jezelf moe voelt, op blijft zitten omdat er nog net iets gezien of gelezen moet worden?

Ja.
Dus?

Mindfulness - Mindful Eating Bewust Eten- Keto voor Beginners Gezond AfvallenBij het onbewust door het leven rennen, zijn er veel dingen die ons ontgaan, waaronder gevoelens die we niet toelaten en waar we niets mee doen en écht intermenselijk contact dat ons ontgaat en we mislopen. In het kort leven we min of meer buiten de realiteit.
Op de lange termijn kan dit stress opleveren. En stress? Dat is niet goed als je af wilt vallen of gezond wilt blijven, bijvoorbeeld.

En dat is toch waar het bij keto om te doen is: gezond eten, gezond leven.

We zullen hier niet beginnen met een uitgebreide workshop mindfulness (al kunnen we dat van harte aanbevelen), maar ons beperken tot de integratie van mindful eten in onze keto levensstijl: Mindful Eating.

Hoe doe ik dat, mindful eating?

Natuurlijk begint bewust eten al in de keuken:

  • gebruik verse ingrediënten, bij voorkeur biologisch en scharrel;
  • bereid een gezonde keto maaltijd, met veel koolhydraatarme groenten (blijf hierbij uiteraard binnen de 20 gram koolhydraten per dag), veel gezonde vetten en matig eiwit;
  • dresseer de borden; oftewel: maak ze leuk op. Het oog wil ook wat!

Daarnaast zijn er zeven richtlijnen bij het consumeren van de maaltijd zelf:

1. Eet alleen wanneer je honger hebt; Voordat je jezelf op een maaltijd stort, haal drie keer diep adem, ontspan je lichaam en voel of je fysiek honger hebt. Wees jezelf ervan bewust dat het lichaam soms honger signalen afgeeft terwijl het eigenlijk dorst is.

2. Eet aan tafel; bewust eten gaat écht minder goed als je met een bord op schoot voor de televisie zit…

3. Neem de tijd om je bewust te worden van het eten op jouw bord; kijk ernaar, bedenk waar het vandaan komt, ervaar hoe het ruikt en vraag je af of je het echt wilt eten en of het goed voor je is.

4. Wees dankbaar voor het eten wat voor je staat; achter deze maaltijd staan een heleboel mensen (en/of dieren) die eraan bijgedragen hebben dat het eten nu op jouw bord ligt. Wees je daarvan bewust.

5. Eet langzaam; dit help je om te weten of je nog steeds honger hebt, of dat je voldaan bent. Leg jouw bestek neer na iedere hap, kauw het voedsel volledig, aan beide kanten van het gebit, en haal bewust adem tussen iedere hap.

6. Neem kleine happen; wees je bewust van de structuur van het eten en hoe het in jouw mond aanvoelt.

7. Vraag je bij iedere hap af welke voedingstoffen dit toevoegt aan jouw lichaam en of dit is wat jouw lichaam nodig heeft.

In het kort: de voordelen van mindful eating

Mindfulness - Mindful Eating Bewust Eten- Keto voor Beginners Gezond AfvallenBewust eten helpt je om controle uit te oefenen over jouw eetgewoonten en is heel effectief bij gewichtsverlies, overeten en het verbetert het algemeen welzijn. Door mindful te eten wordt je bewust van je ervaringen, behoeften en lichamelijke aanwijzingen tijdens het gebruiken van een maaltijd.

In plaats van snel “te schuiven” tijdens het lezen, op de telefoon kijken of televisie kijken, ben je bewust van het voedsel, kauw je goed en eet je langzamer. Doordat je beter kauwt, worden in de mond meer enzymen aangemaakt die helpen bij de spijsvertering. En door het langzamer eten krijgt het lichaam meer kans om het eten te verwerken en het signaal “vol” naar de hersenen door te geven.

Mindful eten brengt het respect voor jouw voeding terug en leert je weer te luisteren naar je lichaam.

En dat is goed voor gezond afvallen én een keto eetstijl!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.