Het keto dieet is heel erg makkelijk uit te voeren, als je begrijpt hoe het werkt. In dit artikel wordt de basis van de werking van het keto dieet uitgelegd, zodat ook jouw lichaam op een bij jou passende manier een vetverbrandende machine kan worden!

Het Westerse Dieet

Oftewel: de manier van eten zoals de gemiddelde bewoner van een westers land eet. Dit is voornamelijk gebaseerd op de door de officiële voedingsinstituten aanbevolen manier van eten, veelal aangevuld met extra snoep en snacks. De voedingscentra in de westerse wereld bevelen een manier van eten aan, middels bijvoorbeeld de “Schijf van Vijf” of “Voedselpyramide”, die voornamelijk bestaat uit koolhydraten. Oftewel suikers. Je vraagt je nu wellicht af hoe dat kan, want ze zeggen juist dat je niet teveel suiker moet eten. Klopt. Alleen bestaan groenten en fruit voornamelijk uit koolhydraten en pasta, brood en rijst bijna helemaal! Aangezien er ook aanbevolen wordt om matig vet te eten, bestaat het grootste percentage van de macro’s (vet, eiwit, koolhydraten) uit suikers.
Het aantal mensen met overgewicht en diabetes type 2 is, sinds deze manier van eten officieel wordt aanbevolen, tot bijna epidemische hoogten gestegen!

Hoe kan dit? Iedereen heeft zo ongeveer eindeloos en zeer gemakkelijk de beschikking over voedsel met veel koolhydraten. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Hoe meer koolhydraten er in een voedingsmiddel zitten, hoe smakelijker we het vinden. Zoals al eerder gezegd: koolhydraten zijn suikers. En suiker is een verslavend middel; hetzelfde hersengebied wat op bijvoorbeeld alcohol en drugs reageert, wordt ook heel erg blij van suiker. Dus is het logisch dat hoe meer suiker je eet, hoe meer behoefte je eraan krijgt. Al zul je niet altijd herkennen dat het suiker is wat je hebben wilt, je krijgt gewoon honger. Of trek. Vele malen per dag.

Iedere keer dat het lichaam koolhydraten toegediend krijgt, verhogen we het suikergehalte in het bloed. En voor de verbranding gebruiken het lichaam en de hersenen suiker. Hier zorgt het hormoon insuline voor. Dit hormoon zorgt er gelijkertijd voor dat het erbij gegeten vet opgeslagen wordt in het lichaam. Voor later. Alleen komt dat later nooit, omdat we drie keer per dag blijven eten en van tussendoortjes ook niet vies zijn. Zelfs al is dat tussendoortje een appel. Want waar bestaat een appel voornamelijk uit? Precies! Suiker. Om van een banaan nog maar te zwijgen…

Dus als we eten wat de meeste mensen eten, hebben we constant suiker in ons bloed. Dit kan zelfs lijden tot diabetes en constante vet-opslag. Alleen minder eten en meer sporten gaat dit vetoverschot niet oplossen! Zolang je uitsluitend het aantal calorieën in jouw eten verlaagt en meer gaat sporten, blijf je dus nog steeds suiker als energie-bron gebruiken en blijft het vet lekker zitten waar het zit. Je denkt dat je het goede doet, maar in feite is het een bijna hopeloze zaak! Zolang het lichaam in vet-opslag-stand blijft staan, blijft het vet opslaan.

Het Keto Dieet

Het eten volgens de keto methode, is het compleet tegenovergestelde: in plaats van de hele tijd suiker verbranden, verbrand je de hele tijd vet en word je dus een vetverbrandende machine.
Uiteraard is keto niet de enige gezonde manier van eten, maar het is wel de meest krachtige en is in staat om problemen veroorzaakt door het eten van teveel koolhydraten op te lossen. Zoals overgewicht.
Want in plaats van suiker en zetmelen eten, wordt er bij de keto methode bijna helemaal geen koolhydraten gegeten. Het dieet is zeer laag in koolhydraten, en matig met eiwitten (een teveel aan eiwitten wordt door het lichaam omgezet in suikers). De energie die je lichaam nodig heeft, haalt het uit vet.

Bij een ketodieet verbrand het lichaam vet. Alle spieren in het lichaam worden direct gevoed door vet. Voor de hersenen moet het vet eerst even langs de lever om omgezet te worden in ketonen. Dit zijn energie moleculen. Er is niets onnatuurlijks aan om de hersenen middels ketonen te voeden: het is wat het lichaam doet bij vasten. Als er geen eten beschikbaar is, schakelt het lichaam over naar deze staat van ketose en spreekt het lichaamsvet aan. Het lichaam kan maar voor een dag suiker met zich meedragen, maar voor enkele maanden vet!

Je hoeft echter geen honger te lijden tijdens een vasten periode, omdat het keto-dieet er ook voor zorgt dat het lichaam in ketose komt! En in tegenstelling tot alle dagen vasten, kun je met een ketodieet je hele leven doorgaan.

Ketose maakt je een vetverbrandings-machine die 24 uur per dag, 7 dagen per week vet verbrandt. Zelfs als je slaapt! Het is het perfecte dieet om af te vallen én je beter te voelen.

Als je het keto-dieet goed doet, zul je geen honger hebben en ontzettend veel energie: je draagt altijd je privé voorraad energie in de vorm van lichaamsvet bij je! Het is zelfs makkelijk om maaltijden over te slaan, waarbij je lichaam de benodigde calorieën uit het lichaamsvet haalt.

Het is dus geen verrassing dat het keto-dieet heel erg goed is om de vetverbranding te stimuleren en gewicht te verliezen. Het heeft echter nog veel meer voordelen, maar dat wordt een ander artikel!

In het volgende artikel lees je eerst wat je moet eten en juist niet, als je volgens de keto manier wilt gaan eten.

Lees het volgende artikel: Keto Basis, Deel 3: Wat eet je in een ketogeen dieet?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.