De meeste mensen voelen zich fantastisch als ze een keto dieet volgen: veel energie en een enorme geestelijke helderheid. Maar niet de eerste week…
Er bestaat zoiets als de “keto griep” en in de eerste week hebben de meeste mensen er last van. Vooral tijdens de tweede tot de vijfde dag!

Het heet keto griep met een reden: de symptomen lijken op die van de griep! Hoofdpijn, moeheid, geïrriteerd, gebrek aan motivatie en misschien zelfs misselijkheid. Oftewel: Algehele malaise, katterigheid en een flinke dosis onbehagen.
Fijn!
Niet dus…
Gelukkig is er een eenvoudige reden voor en ligt er een simpele oplossing klaar.

Keto-Griep

Keto griep - Ketodieet Bijverschijnselen - Keto basis informatieSommige mensen denken dat de keto-griep veroorzaakt wordt door het “afkicken van de suiker” (koolhydraten). De afkickverschijnselen komen inderdaad enigszins overeen met die van iemand die afkickt van bijvoorbeeld alcohol of drugs. En ook is de mate van de ketogriep afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten je voor het beginnen met een keto eetstijl at. Het is dan ook een gedeelte van de reden van ketogriep.
Maar er gebeurt nog iets veel belangrijkers in het lichaam. Doordat je met een keto-dieet bijna geen koolhydraten meer eet en het lichaam over moet schakelen op het gebruik van vet als brandstof, gaat het niveau van het hormoon insuline naar beneden. Insuline zorgt er onder andere voor dat het lichaam vet opslaat. Als het niveau hiervan omlaag gaat, wordt het verbranden van vet in werking gesteld.

Maar er gebeurt meer! De nieren gaan meer zout en water afscheiden. Dit zul je merken doordat je meer en vaker moet plassen.
Totdat het lichaam zich heeft aangepast, kan het zijn dat je hierdoor een beetje uitgedroogd raakt en een tekort aan sodium (zout) krijgt. De symptomen daarvan? Je raadt het waarschijnlijk al: hoofdpijn, moeheid, geïrriteerd, gebrek aan motivatie en misschien zelfs misselijkheid…
De oplossing is simpel: drink meer vocht en zorg ervoor dat je genoeg zout binnenkrijgt!
Een simpele manier om meer zout binnen te krijgen is om gedurende de eerste week, of zelfs langer, twee keer per dag een kopje bouillon (getrokken van vlees of beenderen of simpelweg van een vlees- of kip-bouillonblokje) te drinken.
En voor meer vocht simpelweg meer water drinken. Probeer in ieder geval twee liter vocht binnen te krijgen. Dit is inclusief soep en thee.
Normaal gesproken zijn de symptomen snel weer verdwenen!

Honger?

Eet dan meer vet. Het keto dieet is hét dieet om zonder honger af te vallen. Heb je toch honger, dan eet je simpelweg niet genoeg vet. Wok de groenten in boter of kokosolie en schenk lekker veel olijfolie over de salade. Maak zelf mayonaise en eet dat zoveel mogelijk bij alles waar het maar bij past. Maak kruidenboter voor bij het vlees. Drink “bulletproof coffee”. Alles om meer vet binnen te krijgen is toegestaan. Gezonde vetten, dat mag duidelijk zijn!

Beenkrampen

Voornamelijk in de kuiten. Of zo’n heel vervelend trillend ooglid. Dit kan voor komen. Net als de keto-griep worden deze krampen en spasmen veroorzaakt door het vermeerderd afscheiden van urine en een daaraan verbonden verlies van de elektrolyten sodium (zout) en magnesium. Meestal verhelpt het drinken van meer water en het eten (of drinken) van meer zout de krampen. Eet voor wat extra magnesium dagelijks een stukje extra pure (minstens 74% cacao) chocolade, avocado’s, noten, zaden, zalm en “groene blaadjes”. Mocht dit allemaal niet helpen tegen de krampen, neem dan magnesium-supplementen en volg goed de aanbevelingen op de verpakking.

Constipatie (verstopping)

Opgeblazen Constipatie Verstopt - Keto griep symptomen - Ketodieet bijverschijnselenHet is erg vervelend om niet “af te kunnen”. Maar ook dit is geen uitzonderlijk verschijnsel. Als je overstapt van een bepaalde manier van eten naar een andere, dan moet het lichaam zich hierop aanpassen. Het is normaal dat je tijdens het keto-dieet veel minder ontlasting hebt: doordat het vlees, de vis, de eieren en het vet dat je eet heel erg voedzaam zijn, gebruikt het lichaam er bijna alles van. Er blijft dus minder over voor het lichaam om uit te scheiden. In het kort: er is een verminderde hoeveelheid en vaak ook minder vaak.

Mocht er echt sprake zijn van verstopping, ga dan na of je genoeg vocht en zout binnenkrijgt. En eet voldoende koolhydraatarme groenten!

Helpt dit nog niet? Denk dan aan het eten van psylliumvezels of lijnzaad, toegevoegd in gerechten.
En neemt alles erg zorgwekkende vormen aan, consulteer dan je huisarts.

Keto slechte adem - Ketodieet bijverschijnselen - Informatie voor Beginners en GevorderdenKeto-adem

Het ligt gevoelig. Een slechte adem. En juist dat kan één van de symptomen zijn van het in ketose raken. Sommige mensen ervaren de zeer karakteristieke keto-adem. Deze heeft een fruitige boventoon met een ondertoon die naar nagellakremover neigt. En dat is dan niet de geurloze nagellakremover, maar meer die van het soort die aan aceton doet denken. En dat is het dan ook precies, onderdeel van de ketoon: aceton. Het is een teken dat het lichaam volop vet aan het verbranden is!
Niet iedereen heeft er last van en de meeste mensen die er wel last van hebben, ervaren het uitsluitend tijdelijk.

Hartkloppingen

Het is niet ongebruikelijk dat mensen in het begin voelen dat hun hart sneller en harder slaat. Dit kan, wederom, gedeeltelijk worden toegeschreven aan het zout- en vocht-tekort. Hydrateren en zout eten is dan ook hier weer het advies en zou het snel moeten verhelpen. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.

Verminderde lichamelijke prestaties

Het lichaam heeft het zwaar tijdens de omschakeling van suiker naar vet. Wees er dan ook lief voor! De totale overschakeling naar vet kan een aantal weken duren. Verwacht gedurende deze overgangsperiode niet om wereld-records te verbreken en doe het wat rustiger aan. Drink daarnaast een half uur voor het sporten extra vocht en zout, dit kan een wereld van verschil maken.

In het kort:

Niet alle mensen hebben last van keto-bijverschijnselen. Zij die het wel ervaren, komen een heel eind in het verhelpen ervan door extra water te drinken en meer zout te eten. Dit kan ook in de vorm van bouillon.
Houden de symptomen erg lang aan of is er twijfel: neem dan altijd contact op met de huisarts.

Lees het volgende artikel: Keto Basis, Deel 5: De Gezondheidseffecten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.