Veel mensen weten dat je met een keto levensstijl veel gewicht kunt verliezen en een vetverbrandingsmachine wordt. Maar er zijn nog meer mogelijke voordelen verbonden aan het volgen van een keto-dieet. Zo kan keto een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen opleveren! Deze kennis kan onder andere helpen om je te motiveren om dóór te zetten als je op een zogenaamd “afvalplateau” terecht komt…

Metabolisme - Keto voor Beginners - Nederland FrankrijkGezond metabolisme

Het eerste mogelijke gezondheidseffect van het volgen van een keto dieet, is een gezond metabolisme. Dit omvat gewicht, bloedsuiker en het vetopslaghormoon insuline. Deze factoren worden allemaal door een ketodieet beïnvloed en hebben de neiging om te normaliseren.

Onder deze voordelen behoort zelfs ook het omkeren van Type 2 Diabetes. Het is eigenlijk heel logisch: als je minder eet van wat in het lichaam wordt omgezet naar suikers, dan gaat een hoge bloedsuikerspiegel omlaag en normaliseert. Dit verlaagt het insuline-niveau in het bloed. En als het insuline-niveau gedurende een langere tijd laag is, verbetert de insuline-resistentie. Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat het volgen van een koolhydraatarm keto dieet leidt tot het omkeren van Type 2 Diabetes.
Type 2 Diabetes - Keto voor Beginners - Nederland Belgie Gratis ketodieet WeekmenuHeb je Type 2 diabetes? Consulteer dan altijd eerst de behandelend arts alvorens met een koolhydraatarm keto dieet te beginnen. De insuline in het bloed kan al vrij snel omlaag gaan, waardoor aanpassing van de medicatie noodzakelijk kan zijn.
Heb je Type 1 diabetes? Helaas kan een keto-dieet dit niet ongedaan maken. Maar gelukkig kan het wél zorgen voor een normale bloedsuikerspiegel en de behoefte aan insuline verlagen. Ook hier geldt: raadpleeg de behandelend arts, voordat je ingrijpende aanpassingen in jouw voeding gaat doen.

PCOS (Polycysteus Ovariumsyndroom), een hormonale afwijking bij vrouwen, die ervoor zorgt dat er cystes in de baarmoeder groeien waardoor er een verminderde vruchtbaarheid op kan treden, kan óók verbeteren door een koolhydraatarm keto dieet. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er vrouwen tijdens het volgen van een ketogeen dieet, ondanks eerdere vruchtbaarheidsproblemen, zwanger zijn geworden.

Hoge Bloeddruk - Keto voor Beginners - Nederland BelgieHoge bloeddruk (of hypertensie) kan ook vrij snel verbeteren bij het eten volgens de keto-methode. Een hoge bloeddruk kan al binnen enkele dagen (!!!) omlaag gaan. Heb je een hoge bloeddruk en neem je hiervoor medicijnen, praat er dan over met de behandelend geneesheer. Het kan zijn dat de medicatie al vrij snel aangepast moet worden, omdat de bloeddruk vrij snel lager kan worden.

Gezonde Buik

Naast een aantal nieuwe buikklachten als je begint met het eten van keto (dunne ontlasting of juist verstopping), die gelukkig weer verdwijnen, als het lichaam eenmaal aan de nieuwe manier van eten is gewend, zijn er ook een aantal belangrijke buikproblemen die verdwijnen door het keto-dieet.

Gastro-oesofageale reflux (GOR), bij de meeste mensen beter bekend als “het zuur” oftewel het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, blijkt uit onderzoek te verminderen. De symptomen ervan worden teruggedrongen. Dit maakt het zelfs mogelijk dat mensen geen Rennies of andere maagzuurremmende middelen in hoeven te nemen. GOR dient nooit onderschat te worden! Bij een jarenlange GOR, kan de slokdarm ernstig beschadigen. Deze wordt letterlijk verbrand door het zuur. Deze beschadigde plek in de slokdarmwand zal kwetsbaar blijven voor het vervormen van cellen, waardoor slokdarmkanker een verhoogd risico wordt. Dus als je last hebt van GOR, dan is het proberen van het keto-dieet zeker de moeite waard, omdat het toekomstige ernstige problemen kan voorkomen!

vet aangepast versus ketose - keto voor beginners - nederland belgiePrikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een chronische darmstoornis waarbij de beweeglijkheid van de darmen chronisch is verstoord. Het is één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen op de wereld. Er zijn dus veel mensen die eronder lijden, en een grote groep mensen heeft het zelfs zonder het te weten!
Onder normale omstandigheden zorgen de darmen ervoor dat het voedsel gekneed en getransporteerd wordt. Bij PDS gaan de bewegingen van de darm te snel of te langzaam. De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, diarree, constipatie, buikkrampen, opgeblazen buik en gasophoping in maag en/of darmen (boeren en/of flatulentie).
Alhoewel PDS beschouwd wordt als een chronische ziekte, waarvoor geen genezing is, kunnen de PDS klachten al na een paar dagen keto eten, behoorlijk afnemen! Zelfs onderzoeken tonen aan dat PDS kan verbeteren door het eten van koolhydraatarm. En er is zelfs een logische verklaring voor. Een grote groep voeding die zorgt voor fermentatie in de darmen, de zogenaamde FODMAPs, wordt niet beschouwd als “keto-proof” en maken dus geen onderdeel uit van de keto levensstijl. Et voilà: verbetering is een feit!

Gezonde hersenen

Gezonde Hersenen - Keto voor Beginners - Nederland BelgiëEen grote groep mensen gebruikt het keto-dieet niet zozeer om af te vallen, maar omdat het volgen van een keto levensstijl zorgt voor een gevoel van constante energie en voor de verhoogde mentale prestaties die ze ervan krijgen. Naast deze voordelen zijn er ook een aantal hersenaandoeningen die verbeteren.

De eerste hiervan is, uiteraard, epilepsie. Waarbij het woord uiteraard gekozen is, omdat in het begin van de 19e eeuw het keto-dieet bedacht is om kinderen met epilepsie te behandelen. Met succes. Vandaag de dag wordt het nog steeds toegepast voor zowel volwassenen als kinderen in de behandeling van epilepsie, zodat zij met een verminderde hoeveelheid medicijnen hun epilepsie onder controle kunnen houden.

Migraine - Keto voor Beginners - Belgie Nederland Gratis WeekmenuEen andere belangrijke aandoening in de categorie hersenen is migraine. Doordat de voedingsbron van de hersenen verandert van “suiker” naar “ketonen”, krijgen de hersenen een hele andere bron ter beschikking voor energie. Er zijn een aantal veelbelovende studies over keto en migraine, maar nog veel meer verhalen van mensen die door het eten van keto veel minder migraine aanvallen ondervinden.

Overige gezondheidsvoordelen

Er zijn nog vele voordelen die genoemd worden door mensen die een keto-dieet volgen. Wetenschappelijk onderzoek ontbreekt echter, maar wie weet, komt het binnenkort!
Enkele voordelen die genoemd worden: verminderde klachten bij Fibromyalgie, bepaalde soorten rheuma worden als minder problematisch ervaren, minder gewrichtsontstekingen, het verdwijnen van hooikoorts en andere allergieën, het verdwijnen van ADHD syptomen, verminderde klachten bij de ziekte van Crohn.
Nogmaals: dit zijn voordelen die genoemd zijn door “echte mensen” (op verschillende websites, social media, etc), dus wetenschappelijk is er niets bewezen. Maar mocht je één van deze aandoeningen hebben, dan is het proberen van een keto-dieet zeker de moeite waard! Ga uiteraard wel eerst even in overleg met de behandelend geneesheer als je een medische aandoening hebt en jouw eetpatroon rigoureus gaat veranderen!

IN HET KORT:

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het volgen van een keto-dieet verbeteringen oplevert in de gezondheid van mensen met o.a. Diabetes Type 2, vrouwen die lijden aan PCOS, mensen met PDS en GOR.
Daarnaast zijn er vele gezondheidsvoordelen die genoemd worden door mensen die een keto dieet volgen. Onder andere verbeteringen bij Fibromyalgie, ADHD, Ziekte van Crohn en diverse allergieën.
Het keto-dieet is dus zeker ook het proberen waard als je niet op zoek bent naar het verliezen van extra gewicht en kan, naast gewichtsverlies, bijkomende voordelen opleveren voor mensen die keto primair kiezen om overgewicht kwijt te raken.

Lees het volgende artikel: Keto Basis, Deel 6: Ketose – Hoe kom je erin?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.