Iedereen die al eerder een dieet gevolgd heeft (of het nou keto, koolhydraatarm of iets anders is) weet het: in het begin veel gewichtsverlies, dan kleine beetjes en vervolgens… Niets meer! En dan komt de paniek en stress om de hoek. “Wat doe ik verkeerd?” “Waarom val ik nou toch helemaal niets af terwijl anderen kilo’s tegelijk kwijt raken?”
Eerstens: stop met stressen! Stress zorgt voor cortisol en blokkeert het afvallen. Daarnaast ga je er slecht van slapen, wat ook weer stress verhoogd en dus ook weer het afvallen tegengaat. En voordat je er erg in hebt wordt jouw “afvalplateau” een vicieuze cirkel.
Een afvalplateau is een veel voorkomend probleem en er zijn dingen die je kunt doen om de stagnatie te doorbreken!

Het verschil tussen gewichtsverlies en vetverlies

Het lijkt semantisch geneuzel, maar er is wel degelijk een verschil tussen gewichtsverlies en vetverlies. Ze lijken op het eerste gewicht identiek, maar ze zijn eigenlijk heel erg verschillend. Gewichtsverlies is duidelijk: een vermindering van lichaamsmassa, zichtbaar op een weegschaal. Dit gewichtsverlies kan veroorzaakt worden door het verlies van vocht, vet of spieren.
Vetverlies, daarentegen, is uitsluitend een vermindering van lichaamsvet, waarbij de spieren gespaard blijven.

Vetverlies betekent echter niet automatisch gewichtsverlies. Spiermassa is zwaarder dan vet, het lichaam kan zich ontdoen van vet, terwijl het spieren handhaaft of zelfs laat groeien. Dit kan betekenen dat jouw gewicht hetzelfde blijft, maar dat de samenstelling van het lichaam verandert.

Wat is een vetverlies plateau of afvalplateau?

Als jouw vetverlies stopt en je blijft stilstaan op een bepaald niveau, dan wordt dat het vetverlies- of afvalplateau genoemd.

Het lichaam is er een meester in om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden. Het grootste doel van het lichaam is het handhaven van homeostase. Homeostase is het proces waarbij de chemische en fysische processen in evenwicht gehouden worden, ondanks veranderingen in de omgeving. Door homeostase kan de functie van elk individueel orgaan worden aangepast, waardoor aan de integrale behoefte van het lichaam wordt voldaan. Dit betekent dat als we teveel eten, het lichaam ons metabolisme aan zal passen, om sneller te verbranden. Of, als we te weinig eten, langzamer te gaan verbranden. Alles draait om het handhaven van evenwicht in ons lichaam, ondanks veranderende omstandigheden. Dat verklaart waarom je bij ieder dieet tegen ditzelfde fenomeen oploopt en zult blijven lopen. Het lichaam past zich aan het dieet aan. Om deze aanpassing te doorbreken, moeten we simpelweg het lichaam weer nieuwe omstandigheden opdringen en het forceren zich aan te passen.

Hoe lang kan zo’n afvalplateau duren?

Helaas is er geen aan-en-uit-knop voor wat betreft gewichtsverlies. Al zou het wel erg handig zijn. Maar de waarheid is dat er geen vaste periode is van de duur van een afvalplateau of vetverlies plateau. Het is simpelweg niet te zeggen wanneer jouw lichaam weer besluit mee te werken.
Een keto-plateau is zelfs niet simpelweg een plateau waar je een paar dagen stopt met afvallen, nee, om als écht plateau mee te kunnen tellen, is de gewichtsstagnatie langer dan een maand! Gemiddeld begint dit keto-plateau bij zes tot negen maanden van een keto eetstijl en duurt meestal enkele weken voordat het doorbroken wordt. Hou echter in gedachten dat iedereen anders is, dus iedereen zal een verschillend keto-plateau ervaren.

Waardoor wordt een keto-plateau veroorzaakt?

(wordt vervolgd)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.