Keto, lichaam en alcohol. De meningen zijn erover verdeeld. Waarom is het niet in één keer duidelijk of je nu wel of niet alcohol kunt drinken als je keto doet? Wat doet het met jouw keto lichaam? In dit artikel lees je hier meer over.

Raak ik uit ketose?

ketose vs ketoacidose - keto voor beginners - nederland belgiëVoor de meeste ketovoren is van het keto-dieet de ketose het belangrijkste. Er worden dan ook beslissingen afgewogen aan de hand van de vraag “Raak ik hiervan uit ketose?”. Nu is het zo dat als je alcohol drinkt, je niet per definitie uit ketose raakt. Uit ketose raak je door het eten of drinken van teveel koolhydraten. En als je de alcohol “slim” selecteert, kun je zelfs drinken zonder koolhydraten. En raak je dus niet uit ketose.

Past het drinken van alcohol in een keto dieet?

Ook daarover zijn de meningen verdeeld. Doe je keto om een betere gezondheid te krijgen, náást een slank lichaam, dan doe je “clean keto”. Hierbij maak je gezondheidsoverwegingen bij het kiezen voor een bepaald voedingsmiddelen en drankjes. Het moge duidelijk zijn dat alcohol een zeer ongezonde keuze is en daarom ook absoluut niet binnen een clean keto variant thuishoort.
Als je keto echter uitsluitend doet voor de slanke lijn, dan kun je alcohol veelal wel binnen jouw dagtotaal passen. Is het verstandig, zelfs met alleen gewicht in het oog? Nee. Want het lichaam gaat als eerste de calorieën uit de alcohol verbranden. Daarna de calorieën uit koolhydraten. En gaat pas als allerlaatste denken aan het verbranden van vet. Dus als je vet eet tijdens jouw borrel, dan wordt dit linea recta opgeslagen, totdat de alcohol en koolhydraten verbrand zijn.

Vraag om hulp bij stress - keto voor beginners - keto coaching Nederland BelgiëVerminderde resultaten met afvallen

Natuurlijk gaat het lichaam harder werken om zo snel mogelijk de calorieën uit de alcohol (7 kcals per gram alcohol) te verwerken. Maar waar het bezig is met het verbranden van alcohol, kan het geen vet verbranden. Dat in combinatie met een verstoorde vochthuishouding kan zorgen voor tegenvallende resultaten.

Extra druk op de lever

Als je een ketodieet volgt, dan maakt jouw lichaam ketonen aan. Deze ketonen worden gemaakt in de lever. En dat is ook precies de plek waar het lichaam de alcohol moet verwerken. De lever krijgt er dus een extra taak bij, als jij een glaasje (of twee) drinkt. Aangezien met keto de lever jouw grootste vriend is, kun je alcohol beter links laten liggen, zodat het zich op de ketonen kan richten.

Water - Vasten Intermitterend IF Intermittent Fasting - Keto voor Beginners - Ketodieet Nederland BelgiëVerstoorde vochthuishouding én verstoorde elektrolyten balans

Alcohol is een diureticum. Dat wil zeggen dat het vocht afdrijft. Je raakt dus door het drinken van alcohol uitgedroogd. Daarnaast loop je hierdoor het risico een verstoorde natrium-kaliumbalans (2 van de elektrolyten) op te lopen. Resultaat: algehele lamlendigheid, hoofdpijn, misselijk, trillingen, zwakke spieren en ledematen, oververmoeid, depressiviteit. Om maar eens iets te noemen…

72 uur

Het lichaam heeft 72 uur nodig om volledig te herstellen van alcoholische versnaperingen. Dat betekent dat als je twee keer per week een paar glaasjes drinkt, jouw lichaam eigenlijk nooit helemaal ontgift is van de alcohol.

Alfa hersengolven frequentie meditatie fibromyalgie keto voor beginnersVerstoorde Alfagolven in de hersenen

Alcohol heeft een effect op de alfagolven in onze hersenen. Zij wakkeren alfagolven aan. Dit zijn de golven die onze hersenen aanmaken als we ontspannen zijn, maar niet slapen. Dus ook al lig je 8 uur in bed, na het drinken van alcohol, heeft jouw lichaam niet de rust gehad die het nodig heeft. Omdat de hartslag tijdens het slapen onder de hartslag in ruste hoort te komen. En na het drinken van alcohol gebeurt dit niet. Een verstoring van de alfagolven in de hersenen wordt ook gelinkt aan fibromyalgie.

Maag- en spijsvertering

Jouw maag heeft zwaar te lijden onder het drinken van alcohol. Het is nu eenmaal een gifstof en daar wordt jouw lichaam niet blij van. Het drinken van alcohol zorgt vaak voor brandend maagzuur.

Moe Sporten Uitgeput - Keto voor Beginners slechte conditie - Nederland BelgiëMoeheid

Alcohol werkt de zuurstofcirculatie in het lichaam tegen. En veroorzaakt lichamelijke stress. Hierdoor voel je jezelf moe. En moeheid en stress kunnen een averechts effect hebben op gewichtsverlies.

Groeihormoon

Drank gaat de productie van groeihormonen tegen. Groeihormonen zorgen onder andere voor de opbouw en het herstel van spieren, versterking van de botten, versterking en instandhouding van de hartfunctie, afname van de hoeveelheid buikvet en de vochtregulering in het lichaam.

Keto Alcohol Vette Lever Clean Keto Dirty Ketovoor BeginnersLeververvetting

Het is bij de meeste mensen bekend dat alcohol één van de veroorzakers van leververvetting is (een andere is fructose, jawel, fruit suikers…). Vooral vrouwen zijn hier gevoelig voor. Het goede nieuws is dat leververvetting na 6 weken zonder alcohol (want fruitsuikers krijgen ketovoren bijna niet binnen) volledig verdwenen kan zijn.

Conclusie

Alhoewel sommige alcoholsoorten geen invloed hebben op de ketose, is het voor de gezondheid dusdanig schadelijk, dat het beter links gelaten kan worden. Ook kan het ervoor zorgen dat de keto resultaten tegenvallen.

 

Aardg Keto Proof Borrel Zero Alcohol - Ketodieet voor Beginners - Nederland België

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.