Ketose; de metabolische staat waarin het lichaam ketonen (vet) verbrandt in plaats van glucose (suiker). Oftewel: het lichaam wordt een vetverbrandingsmachine in plaats van een vetopslag.

In het vorige artikel heb je kunnen lezen wat je moet doen om in ketose te komen. Hier wordt uitgebreid de twee manieren om te weten te komen of je in ketose bent uitgelegd.
De ene manier is “luisteren naar jouw lichaam”, de andere is “meten”. En zoals men zegt “meten is weten”, is ook hier het meten de meest zekere manier van vaststellen of jouw lichaam deze staat van vetverbrandingsmachine al bereikt heeft. Het meten gaat via urine, adem of bloed. Maar daar heb je uiteraard meetmiddelen voor nodig, en die kosten geld.

Luister naar je lichaam (gratis)

Gelukkig kun je ook heel goed voelen of je in ketose bent!

Honger Ketodieet Informatie - Keto voor Beginners - Gezond AfvallenDe allereerste duidelijke aanwijzing dat je in ketoss bent: geen honger meer. Zodra je door de overgangsfase heen bent en het lichaam in ketose is, ervaren de meeste mensen een afwezigheid van het honger fenomeen. Tja. Het lichaam heeft dan ook een behoorlijke reserve-voorraad om energie uit te putten: het lichaamsvet. Zat je vroeger om de twee uur “te gieren in je tuig” (zoals ze dat in Den Haag zo mooi zeggen) omdat het lichaam al door de glucose heen was, kun je nu om 3 uur ‘s middags op de klok kijken en denken “Jeetje, ik heb gewoon nog helemaal niet geluncht!” Ondenkbaar bij een “suikerdieet” (veel koolhydraten, weinig vet)! Daarom is het vasten ook zo makkelijk als het lichaam zich eenmaal heeft aangepast. Maar daarover in een ander artikel meer.

Een volgende aanwijzing is een verhoogd energie niveau. Voel je jezelf tijdens de overgangsperiode (van suiker- naar vet-verbranding) wellicht zo slap als een vaatdoek, maar als je eenmaal in ketosis bent, heb je energie te over!

Het kan in ketose zelfs zo zijn dat je “hersen-mist” kwijt raakt. Je wist niet dat je het had, totdat het weg is. Je voelt je scherp en alert en kunt zelfs in een min of meer euforische staat raken.
Natuurlijk zijn er veel dingen die je een verhoogd energie niveau en een euforisch gevoel kunnen geven (het feit dat je in de eerste week 2 kilo bent kwijtgeraakt, bijvoorbeeld, dit is uitsluitend vocht, maar dat terzijde). Dus helemaal zeker kun je nog niet zijn dat je in ketosis bent.

Urine Ketodieet Informatie - Keto voor Beginners - Gezond AfvallenMaar heb je naast deze drie aanwijzingen ook nog een paar extra runs naar het toilet om te plassen? De hele tijd dorst? Hoera! Nog een aanwijzing dat je de vet verbrandingsstaat hebt bereikt. Doordat het lichaam geen vocht meer vasthoudt voor de glucose (2 à 3 gram vocht per gram glucose) en het teveel aan ketonen afscheidt via de urine, krijg je meer dorst én moet je vaker plassen. Zelfs ‘s nachts.

Keto slechte adem - Ketodieet bijverschijnselen - Informatie voor Beginners en GevorderdenAls je een metalige smaak in je mond hebt én iemand zegt je dat jouw adem fruitig en een beetje naar aceton ruikt, dan is dat zo ongeveer 100% garantie dat je in ketose bent.

Met al deze aanwijzingen is het eigenlijk niet nodig om nog verder te testen. Maar veel mensen voelen zich onzeker en willen het “wetenschappelijk” zeker weten. Dat kan.

Meetinstrumenten

Je hoeft geen ketonen te meten om succes te hebben met het keto dieet, maar zoals hiervoor gezegd, sommige mensen hebben het nodig om te meten en zeker te weten dat ze de keto eetstijl op de juiste manier geadopteerd hebben.

Als je de metabolische staat van ketose bereikt hebt, dan zijn er drie verschillende keto molecules (acetoacetaat, aceton en  bèta-hydroxybutryaat) die in het lichaam gemeten kunnen worden. Er zijn dan ook drie verschillende manieren om te testen.

Urine

Plasstrips Urine Test Ketodieet Informatie - Keto voor Beginners - Gezond afvallenDe acetoacetate kan in de urine getest worden met plas strips. Dit is de goedkoopste oplossing. Als je in ketosis raakt, scheidt het lichaam de ketonen die het niet gebruikt uit via de urine. Deze ketonen kun je meten. De plas-strips reageren op de acetoacetate die zich in de urine bevindt. De strip wordt donkerpaars wanneer je in ketosis bent.

Het meten van de urine is echter niet heel accuraat omdat het beïnvloed wordt door de hoeveelheid water die je drinkt. En hoe langer je in ketosis bent, hoe meer ketonen er in je nieren worden opgeslagen en hoe minder er worden uitgescheiden. Als je langere tijd in ketosis bent, werken de plas-strips derhalve niet meer. De ketosticks zijn bij veel apotheken te vinden (of kunnen daar besteld worden), maar de plas-strips zijn eenvoudig via het internet te bestellen. Bij bijvoorbeeld Bol.com van het merk Bayer (100 test strips) voor een kleine EUR 13,= en bij Newpharma zijn diezelfde strips, maar dan 50 stuks, EUR 6,= en zo zijn er zo links en rechts nog wel wat te vinden. Het is dus de moeite waard om je af te vragen hoeveel strips je nodig denkt te hebben en even rond te kijken (op Google).

Adem

Ademtest Ketodieet Informatie - Keto voor Beginners - Gezond AfvallenAdem testen is een simpele en schone manier om de aceton in de adem te meten. Deze apparaten zijn redelijk duur (vanaf EUR 100,=). Gelukkig is er goed nieuws! Er zijn goedkope “Breathalyzers”, waarmee de alcohol in de adem gemeten kan worden, en die reageren even zo blij op de aceton in de adem. De waarden zijn natuurlijk niet heel veel zeggend, maar geven wel een indicatie of je vandaag minder of meer in ketosis bent dan gister. Op eBay kun je ze vinden voor zo’n EUR 8,=. Wel even navragen bij de verkoper of hij ook op aceton reageert. Er zijn de wat meer geavanceerde apparaten (die het politie-corps hopelijk gebruikt…) die ervoor zorgen dat het niet op aceton reageert.
Ketosis meten via de adem is niet 100% accuraat.

Bloed

Bloedtest Ketodieet Informatie Ketosis - Keto voor Beginners - Gezond AfvallenDe meest accurate manier van meten, is de waarde van de bèta-hydroxybutryaat in het bloed. Dit gaat middels dezelfde apparaatjes die ook gebruikt worden voor het meten van glucose (suiker) in het bloed, alleen maken ze gebruik van andere strips. Heb je al een bloedsuikerspiegelmeter in verband met jouw Diabetes Type 2? Dan kun je veelal volstaan met het kopen van de ketose-meet-strips. Even navragen!
Ben je niet in het bezit ervan, dan kun je er één kopen. Ze zijn makkelijk te vinden op het internet en, bijvoorbeeld, de Keto Mojo kost iets meer dan EUR 50,= met 10 test-strips. Kijk rond, lees reviews en maak een keuze.
Hier vind je verschillende soorten, vanaf zo’n EUR 15,=. De keto-strips moeten daar nog wel apart bijbesteld worden.

Ketonenmeter Aanbieding - Keto voor Beginners - Nederland België

Het nadeel van het meten van het bloed is dat jezelf iedere keer in de vinger moet prikken en de stripjes zijn wat prijzig (ongeveer EUR 2,= per test).
Daarentegen is het de meest accurate manier van meten en weet je exact hoever je in ketosis bent.

In het kort

Er zijn twee manieren om te weten of je in ketose bent “Luisteren naar jouw lichaam” (veel plassen, dorst, weinig honger, energie, scherp en alert) en “Meten” (urine, adem en bloed). Meten is niet noodzakelijk en kan prijzig zijn.
De eerste methode is gratis en als je goed naar je lichaam luistert, dan weet je het gelijk! Ketose!

Lees het volgende artikel: Keto Basis, Deel 8: Gewichtsverlies & Keto

Ga terug naar het vorige artikel: Keto Basis, Deel 6: Ketose – Hoe kom je er in?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.