Je hebt ongetwijfeld gehoord over het Keto dieet. Het lijkt de nieuwste hype te zijn met alle berichtgeving in televisieprogramma’s, kranten en tijdschriften.

Maar wat is dat ketodieet nou eigenlijk? Wat betekent keto en hoe moet je het doen? We beginnen bij het begin…

Wat betekent keto?

In de basis maakt het lichaam gebruik van twee soorten brandstof: suiker (koolhydraten) en vet.

De meeste mensen gebruiken primair suiker als brandstof. Het zit onder andere in brood, aardappelen, pasta, rijst, koekjes en gebak, etc. Bij de meeste mensen bestaat het dieet voor minstens de helft uit suikers (koolhydraten), en dit wordt ook aanbevolen door het voedingscentrum.

De andere brandstof is vet. Het keto dieet is een dieet met een zeer lage hoeveelheid koolhydraten. Waarbij het lichaam gebruikt maakt van vet als brandstof. Zoals bijvoorbeeld vet uit eieren, vlees, avocado’s, olijfolie, noten, etc.

Zelfs de hersenen kunnen overgaan op het gebruik van vet als brandstof. Als de suikerbrandstof in het lichaam op is, schakelt het lichaam over op vet. Dit vet kan echter niet rechtstreeks naar de hersenen, maar wordt in de lever omgezet in energie-moleculen: ketonen.

Het keto dieet is dan ook een dieet waarbij de hersenen én het lichaam vet, ketonen, als brandstof gebruiken. Het lichaam komt dan in de staat “ketose”.

Wat zijn de voordelen van ketose?

Als het lichaam in ketose is, dan maakt het primair gebruik van vet als brandstof. Je wordt als het ware een vetverbrandingsmachine. Je lichaam verbrandt 24 uur per dag, 7 dagen per week vet. Zelfs als je slaapt. Dit is perfect voor gewichtsverlies zonder honger!

Daarnaast geeft de ketose staat van het lichaam ontzettend veel energie.

Het keto-dieet is de afgelopen jaren erg populair geworden, maar is eigenlijk al ontzettend oud. Het is een uiterst laag-koolhydraat dieet. En alhoewel het pas in de jaren 20 van de 20e eeuw officieel is benoemd tot keto dieet, door een wetenschapper die ontdekte dat kinderen met epilepsie erg veel baat hebben bij deze manier van eten, is het al veel ouder. 400 jaar voor Christus ontdekten de Grieken al dat een staat van vasten (ketose) mensen met epilepsie “geneest”. En de eskimo’s leven al eeuwen op voornamelijk vette vis.
Daarnaast valt het onder de categorie “Glutenvrij dieet”, “Paleo dieet” en zelfs “Atkins dieet”: dit zijn ook allemaal dieetvormen die laag in koolhydraten zijn.

Het basis idee is erg simpel en gebaseerd op échte voedingsmiddelen:

Je vermijdt de meeste koolhydraten, zoals suiker, frisdranken, verwerkte voedingsmiddelen (kant-en-klaar-eten), pasta, rijst, aardappelen, brood, zoet fruit, etc.
En vervangt die door vlees, vis, eieren, groenten en natuurlijke vetten, zoals boter en kokosolie.

Wat er anders is aan het keto dieet, is dat het super laag in koolhydraten is, slechts 5% van de voeding bestaat uit suikers. Hiermee worden de maximale voordelen behaald.

Op een keto-dieet kunnen de meeste mensen gewicht verliezen zonder honger te lijden. En een heel scala aan gezondheidsproblemen kunnen verbeteren. Zoals minder acné, minder brandend maagzuur, epilepsie controle, verminderde hoge bloeddruk, behandeling bij hersentumoren, minder migraine aanvallen, bloedsuikerspiegel-beheersing en zelfs Diabetes 2 verhelpen, verbeterde bloeddruk, constante energie en mentale prestaties. Hou er rekening mee dat als je gezondheidsproblemen hebt, je eerst contact opneemt met je huisarts, alvorens aan een ander dieet te beginnen! En blijf de bloedwaarden controleren als je medicijnen neemt, het kan maar zo zijn dat al vrij snel de doses gewijzigd moeten worden.

Het belangrijkste: een keto-dieet is geen tijdelijk dieet voor gewichtsverlies. Maar een permanente verandering van het eetpatroon, voor lange termijn voordelen en verbetering van de gezondheid.

Veel mensen voelen zich energiek en vol van mentale helderheid en hebben stabiele bloedsuikerspiegels. De meeste honger verdwijnt en de graaszin vermindert, omdat het lichaam een constante bron van energie ter beschikking heeft: lichaamsvet. De meeste mensen die volgens de keto methode eten, eten minder en slaan dan ook met gemak één of meerdere maaltijden over. Het zogenaamde periodieke vasten (intermittent fasting).

Met het keto dieet is het niet nodig om calorieën te tellen. De meeste mensen voelen zich zo voldaan met het eten van keto-proof maaltijden, dat ze kunnen eten wanneer ze honger hebben en tóch minder eten. En overgewicht verliezen, zelfs zonder te sporten.

Natuurlijk is lichaamsbeweging heel erg goed voor een mens, voor de gezondheid en je goed te voelen. Maar het is niet nodig om af te vallen en zéker niet bij een keto-dieet.

Keto Basis Informatie Artikelen

In onze keto-basis informatie artikelen, vind je wat je wel en niet mag eten, en wanneer je mag eten.

Ook wordt er uitgebreid uitleg gegeven over de veelvoorkomende problemen die mensen ondervinden als ze aan een keto-dieet beginnen (de keto-griep) en hoe deze problemen voorkomen kunnen worden. Ook wordt er uitgelegd hoe je te weten komt of je in ketose bent én hoe je er komt.

En uiteraard vind je hier in de basis informatie ook informatie over de meest voorkomende fouten die mensen maken als ze aan een keto-dieet beginnen én hoe jij deze kunt voorkomen en met succes de keto eetstijl aan kunt nemen.

Deze website biedt volledige informatie en heerlijke recepten. Daarnaast zullen er in de toekomst nog vele handige uitbreidingen zijn om de keto ervaring zo optimaal mogelijk te beleven op deze website. Abonneer je dus op onze nieuwsbrief om volledig op de hoogte te blijven.

Ons doel is om het keto-dieet zo duidelijk en eenvoudig mogelijk voor je te maken, zodat ook jij over kunt stappen op deze fantastische levensstijl met het eten van vele gezonde dingen.

Lees het volgende artikel: Keto Basis, Deel 2: Hoe werkt het keto dieet?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.