Vrijdagmiddagborrel. Glaasje alcohol drinken. Aperitief. Drankje doen. Oftewel lekker borrelen met een smakelijk hapje erbij (simpel of deluxe). Wie houdt er niet van?
Maar hoe zit dat borrel-uurtje nou als je een ketodieet volgt?
In het kort: dat zit heel erg goed met keto, zolang je dirty keto doet…

Voor hapjes kan met een gerust hart gekozen worden voor bijvoorbeeld een “tapas-plateau” met plakjes worst / chorizo / salami / etc, kaas, olijven, aïoli, schijfjes komkommer, etc.

Tja. Allemaal leuk natuurlijk, die hapjes. Maarre…… Wat Drink Ik Erbij? Water?!?

Ja hoor. Dat mag. Uitstekend. En heerlijk clean keto. Maar er is toch ook goed nieuws voor de mensen die eigenlijk toch wel graag een alcoholische versnapering bij hun borrelhapjes lusten en dirty keto niet zo erg vinden.

Een korte uitleg (of kleine herinnering): zowel eten als drinken moeten laag zijn in koolhydraten én een minimaal effect hebben op de bloedsuikerspiegel.

Waar komt dat op neer?

Droge wijnen (Champagne Brut, Rode Wijn en Droge Witte Wijn) bevatten 2 netto koolhydraten. Dit is een erg voorzichtige schatting, omdat door het fermentatieproces glycerol overblijft, wat een minimaal effect heeft op de bloedsuikerspiegel.
In het kort: alle droge wijnen passen prima in een ketogeen dieet, maar let op de 20 netto koolhydraten die per dag maximaal zijn toegestaan. Maar één of twee glaasjes zouden geen enkel probleem moeten vormen.

Sterk alcoholische dranken (Whiskey, Cognac, Vodka, Tequila en Gin) bevatten geen koolhydraten en dus in hun pure vorm zijn deze geen enkel probleem voor een keto-dieet. Eventueel mengen met (koolzuurhoudend) water, maar zeker niet met frisdrank (zelfs geen suikervrij, in verband met het effect van de zoetstoffen op de bloedsuikerspiegel) of vruchtensap. Voeg eventueel een schijfje limoen of wat citroensap toe.

En de rest?
Dat is helaas niet mogelijk tijdens een keto-dieet. Ook geen non-alcoholische dranken zoals frisdranken (zelfs geen suikervrij, in verband met het effect van de zoetstoffen op de bloedsuikerspiegel) en vruchtensappen.

Om een idee te geven:

Netto koolhydraten per consumptie
Bier3 tot 14 netto koolhydraten
Rosé4 tot 7 netto koolhydraten
Alcopops (Breezers, Smirnoff Ice Mix Drink, etc)25 tot 30 netto koolhydraten
Vodka met Sinaasappelsap4 tot 6 netto koolhydraten
Rum Cola22 netto koolhydraten
Gin en Tonic14 netto koolhydraten

Bij twijfel: niet drinken!

Niet drinken is natuurlijk uiteraard veel beter voor de gezondheid. Lees dit artikel om te zien wat alcohol met jouw lichaam doet als je keto eet!.

Waarschuwing: mensen die een ketogeen dieet volgen, hebben veelal minder alcohol nodig om onder invloed te raken. Ook vermindert het drinken van alcohol de aanmaak van ketogenen in de lever. En tot slot: de calorieën uit alcohol worden met prioriteit door het lichaam gebruikt. Dat betekent dat alles wat erbij gegeten wordt, “on-hold” gezet wordt (lees: opgeslagen als vet). Dus: geniet, maar drink met mate of liever niet!

 

Aardg Keto Proof Borrel Zero Alcohol - Ketodieet voor Beginners - Nederland België

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.