Je bent al een tijdje bezig met het eten volgens de Keto methode. Je hebt links en rechts recepten gevonden en informatie vergaard en bent volledig in deze manier van eten gedoken. Je voelt je goed en valt wel af, maar je weet het eigenlijk niet zeker:

Ketose… Hoe weet ik nou dat ik er in zit?

Je kunt het meten door gebruik te maken van plasstrips, een “breathalyzer” (het gaat zelfs met een goedkoop alcoholblaasapparaat van eBay!) of bloedtesten (zelfde apparaat als voor diabetes, maar met andere strips).

Heb je geen zin om geld uit te geven aan één van deze dingen, let dan op het volgende (en schrik niet!!!):

1. Gewichtsverlies; drastisch in de eerste dagen door het vochtverlies, daarna minder, maar iedere dag een beetje

2. Dorst; erge dorst, bijna constante dorst, zelfs ‘s nachts… Denk er daarom ook aan om minstens 3 liter vocht per dag binnen te krijgen (koffie en thee meegeteld) én hou de elektrolyten in de gaten (magnesium, potassium en natrium). Eet wat extra zout, iedere dag wat amandelen en een avocado, bijvoorbeeld

3. Veel urineren; zie voorgaande… Uiteraard is meer drinken rechtstreeks gekoppeld aan het meer plassen. Maar ook is het zo dat, in het begin, het lichaam de opgeslagen glycogeen (koolhydraten) gaat gebruiken. Voor iedere gram daarvan, wordt 2 tot 3 gram vocht opgeslagen. En dat moet er natuurlijk uit… Vandaar ook het drastische gewichtsverlies in de eerste paar dagen.

4. Spierkrampen en spasmes; dit is onderdeel van de “keto griep” en komt veelal door een tekort aan potassium en/of magnesium.

5. Hoofdpijn; dit is meestal een “afkickverschijnsel” van de suiker. Afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten in het vroegere menu, duurt dit van 1 dag tot 10 dagen.

6. Moeheid en zwakte; dit is gedurende de periode waar het lichaam omschakelt van glucose naar ketonen als brandstof. Hou vol: als de omschakeling gedaan is, dan stijgt het energie-niveau naar ongekende hoogten! 🙂

7. Constipatie; tja… drink genoeg water (denk aan de elektrolyten!) en neem eventueel psyllium om alles weer glad en soepel te krijgen. Maar hou in gedachten dat de ontlasting door het efficiënte voedingspatroon een héél stuk minder is dan op een regulier dieet. Het lichaam gebruikt veel meer van wat het toegediend krijgt en hoeft dus minder uit te scheiden.

8. Slaapproblemen; ook dit is weer een overgangs-symptoom. Blijf vol houden! Het komt vanzelf weer goed!

9. Slechte adem; een adem met een zoet en fruitig ondertoontje neigend naar aceton? Hoera! Ketose is daar! Normaal gesproken wordt het wel minder…

10. Betere focus en concentratie; de hersenen werken beter op ketonen en zorgen voor een betere focus en concentratie.

Zo. Dat waren de ketosis symptomen wel zo ongeveer…

Klinkt erg, hè?

Maar wees gerust: het gaat voorbij. De negatieve symptomen, dan. De positieve effecten zijn blijvend!

Even doorbijten en denken “Yoepie! Ik heb deze symptomen omdat het wérkt! Yay!”

En check ook het artikel over Keto Griep. Wellicht staan daar nog wat tips in die kunnen helpen het te verlichten.

Ondertussen: hou vol en blijf Keto!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.