De meeste mensen zijn niet perfect en maken fouten. Het is iets wat in te calculeren valt en dus iets waarop je kunt anticiperen.

Wat kan er fout gaan als je Keto eet? Nou, aardig wat!

In dit artikel lees je hoe je met de grootste fout die je kunt maken omgaat.

Uit ketose

Iedereen die Keto eet, weet wat de grootste fout is die je kunt maken… Iets eten of drinken waardoor je uit ketose raakt. En je kunt er veelal op wachten. Vroeg of laat neem je een beslissing (al dan niet bewust) waardoor je uit ketose raakt, of dit in ieder geval riskeert (al dan niet bewust).

Stel…Taart - Valkuilen - Keto voor Beginners - Ketodieet Tips en Advies Nederland België

Je bent op een verjaardag en die zelfgemaakte taart, die patissier waardig is, nodigt visueel al enorm uit en ruikt ook nog eens goddelijk (en ja, je ruikt hem, ook al staat hij drie meter verderop, ook weer zo’n voordeel van ketose).
Natuurlijk sta je stevig in jouw keto schoenen en zegt “Nee dank je” en inwendig juich je van trots.

Maar het gezicht van de persoon die de prachtige taart gemaakt heeft, als je zegt dat je dat niet eten kunt… Tja. Dat is too much. Dus je geeft toe en neemt een stukje. Althans, het idee was een stukje, want als je zegt “Nou vooruit, een klein stukje om te proeven”, wordt er zo ongeveer een kwart van de taart voor je afgesneden en op een bordje gelegd.
Het is een feit. Je kunt niet meer terug. En daar ga je dan. Minstens 30 koolhydraten…

Hoe nu verder?

Ga je jezelf de hele dag verwijten maken? Er niet van slapen? Jezelf inwendig keihard aanpakken? Boos zijn op jezelf? Of denk je “Screw it!” en ga je de rest van de dag verder met het eten van verboden middelen?
Neen.
Volg het plan van aanpak in 5 stappen!

1. Dagboek - Valkuilen - Keto voor Beginners - Ketodieet Tips en Advies Nederland BelgiëKeto Dagboek

Voor zover je nog geen keto dagboek hebt (anders dan een app waarin je de voeding registreert), zorg dat je er één krijgt. Het allerbeste is een ouderwetse van papier met een pen, omdat hetgeen je met de hand schrijft, op de één of andere manier beter ingenesteld wordt in de hersenen. Maar voor alle millennials: digitaal kan ook…
Schrijf hierin geen ellenlange “Lief Dagboek”-verhalen (het mag natuurlijk wel, maar maak er geen dagtaak van), maar schrijf per dag de macro’s op en bijvoorbeeld hoeveel water je gedronken hebt en welke supplementen je hebt ingenomen. Daarnaast: schrijf hoe je jezelf gevoeld hebt die dag. En wat je met dat gevoel gedaan hebt.

2. De Faux Pas

Sta stil bij jouw gevoelens, in zoveel mogelijk detail. Vergroot ze uit!
Om weer even terug te gaan naar het voorbeeld: Hoe voelde je jezelf toen je er nog van overtuigd was om geen taart te gaan eten? Hoe voelde je jezelf toen je niet kon weigeren? Hoe voelde je jezelf toen je het eerste hapje nam? Hoe voelde je jezelf toen je het ophad? Schrijf deze dingen op in jouw keto-dagboek, maar begin hiervoor achterin het boekje, zodat het niet tussen de “gewone” dagboekitems terecht komt.

Dagboek - Valkuilen - Keto voor Beginners - Ketodieet Tips en Advies Nederland België3. Plan van Aanpak

Probeer nu te beschrijven hoe je de volgende keer deze situatie aan gaat pakken als hij zich voordoet. Het komt in het geval van dit voorbeeld neer op geen nee durven zeggen om iemand niet teleur te stellen. Probeer te formuleren waarom dit zo moeilijk was en hoe het makkelijker zou zijn om nee te zeggen, de volgende keer.

4. Voorkomen

Voorkomen - Valkuilen - Keto voor Beginners - Ketodieet Tips en Advies Nederland België

Maar in plaats van te genezen, is het natuurlijk altijd beter om te voorkomen. Deze stap is dan ook waar je jezelf af gaat vragen hoe je voorkomen kunt om nog in deze situatie te geraken. In het voorbeeld, zou het kunnen zijn dat de persoon van de taart volledig op de hoogte is van jouw manier van eten. Zodat het stuk je überhaupt niet aangeboden wordt. Of, als hij/zij het wel doet, dit eigenlijk disrespect voor jouw eetstijl is en het makkelijker wordt om nee te zeggen.

5. Doorpakken

Voorkomen - Valkuilen - Keto voor Beginners - Ketodieet Tips en Advies Nederland België

Zodra je klaar bent met het analyseren van de situatie, lees je nog een keer wat je allemaal geschreven hebt, voeg je eventueel nog wat dingen toe of maakt correcties en dan ruim je jouw keto dagboek op.
Het is klaar.
Het is gebeurd.
Je hebt geanalyseerd en een plan geschreven om herhaling te voorkomen.
Klaar. Af. Finito. Nu gewoon weer doorgaan.
Ga in géén geval nog meer “zondige voeding en drankjes” nuttigen. Hoe minder het “extra” aan suikers is, hoe sneller je weer in ketose bent. Het allerbeste zou zijn om na het eten van zo’n groot overschot aan koolhydraten, minstens 12 uur te vasten.

Tip: Lees de aantekeningen regelmatig door, zodat ze goed in de hersenen geïmplanteerd worden. Het zal ertoe bijdragen dat de door jou gewenste reactie op deze valkuil een automatisme wordt, omdat het in het onderbewuste is opgeslagen.

In het kort:

Sterk - Valkuilen - Keto voor Beginners - Ketodieet Tips en Advies Nederland België

Hou een dagboek bij. Begin achterin met de valkuilen. Dit kunnen ook valkuilen zijn die je verwacht tegen te gaan komen. Schrijf het script uit. Vind oplossingen om te voorkomen dat je überhaupt in een lastige situatie geplaatst wordt. Of nog een keer in een valkuil valt. Lees deze scripten regelmatig door, zodat ze in het onderbewuste worden opgeslagen.

Et voilà: je zult klaar zijn, de volgende keer dat een moeilijk moment of situatie zich voor doet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.