Eenmaal begonnen aan de Keto manier van eten, kom je er al snel achter:

Ketose is niet de heilige graal van het Keto dieet, maar “fat adapted”, oftewel “vet aangepast” is het wel.

Maar wat is dat nou precies? Hoe word je aangepast aan vet? En wat is precies het verschil met ketose?

In dit artikel vind je de antwoorden op deze vragen en meer.

Wat is ketose ook alweer?

Simpel gezegd is het de metabolische staat waarin het lichaam ketonen (vet) verbrandt in plaats van glucose (suiker). Oftewel: het lichaam wordt een vetverbrandingsmachine.

Een opfrisser nodig over hoe je het ook alweer zat met het “in ketose komen”? Lees dan dit artikel nog even door.

Wat betekent het om een suiker-verbrander te zijn?

Suiker koolhydraten teveel - ketodieet bijwerkingen - keto voor beginnersDe meeste mensen zijn “suiker-verbranders”. Wat normaal is als je eet volgens de algemeen geldende voedingsadviezen (schijf van vijf, voedings-piramide, etc.). Als je een suiker-verbrander bent, komt het grootste gedeelte van de energie die je lichaam gebruikt uit een vrijwel constante aanvoer van koolhydraten (oftewel suiker en zetmeel).

Als de suiker-voorraad of -toevoer laag wordt, dan ervaar je een lage bloedsuikerspiegel, die symptomen als bijvoorbeeld graaszin (oftewel goestingskes), duizeligheid, moeite om te focussen, lichtheid in het hoofd of de maar al te bekende energie-dip.

Om deze symptomen te verhelpen, heeft jouw lichaam een vrijwel constante aanvoer van koolhydraten nodig. En daar begint het probleem: zodra je koolhydraten eet, gaat het insuline-niveau in jouw lichaam omhoog. Een te hoog insuline-niveau zorgt ervoor dat de chemische signaaltjes in de hersenen van slag raken, waardoor je nooit te weten komt of je vol zit.

Het verklaart gelijk waarom je altijd honger hebt en al snel overeet, als je een “normale” manier van eten hebt, het zogenaamde “Traditionele Westerse Dieet”.

Het lichaam roept om meer en meer en meer en je komt in een neerwaartse spiraal waarbij een gewichtstoename plaatsvindt. Dit gewicht vind je voornamelijk op buik en heupen terug…

Hoe word je een vet-verbrander?

ketose versus vet aangepast - keto voor beginners - belgië nederlandHet lichaam is in staat om te switchen tussen het verbranden van koolhydraten of opgeslagen vet. Om te kunnen profiteren van het verbranden van vet, moet je:

  • De hoeveelheid koolhydraten die je eet drastisch verminderen
  • Meer gezonde vetten eten
  • Gematigde hoeveelheid eiwitten eten (hetzelfde als in een “gewone” manier van eten)

En dat is eigenlijk geheel in het kort wat het keto-dieet inhoudt. Weet je niet meer precies wat het inhoudt? Lees dan de informatie in onze basis artikelen nog even door.

Wat is vet aangepast?

Vet aangepast is een manier om te zeggen dat jouw lichaam geleerd heeft om vet als primaire brandstof te gebruiken, in plaats van afhankelijk te zijn van suikers en zetmeel.

Vet aangepast vs in ketose zijn

vet aangepast versus ketose - keto voor beginners - nederland belgieDe gemiddelde persoon wordt ’s morgens wakker in een milde staat van ketose. Als je na het avondeten niets meer eet, dan zal ’s nachts de bloedsuikerspiegel én het insuline-niveau in het lichaam omlaag gaan. Deze metabolische veranderingen zorgen ervoor dat de lever vetzuren gaat transformeren in ketonen.

Meer specifiek: de lever verbrandt vetzuren, afkomstig uit verzadigd vet, onverzadigd vet en poly-onverzadigd vet. Dit proces levert ketoon-lichaampjes op, die dan worden afgebroken in acetyl-CoA en dan in ATP (cel energie).

Dit zorgt voor ketonen productie en kan dus al gebeuren tijdens een simpele periode van vasten. Vetzuren kunnen echter ook direct worden omgezet naar acetyl-CoA om brandstof te leveren voor de energiebehoefte.

Als dit op reguliere basis gebeurt, ben je vet aangepast. Het lichaam is volledig overgegaan op het verbranden van vet als primaire energiebron. Zelfs tot op het punt waar je metabolische flexibiliteit hebt: je kunt koolhydraten eten en hierdoor uit ketose geraken, en jouw lichaam springt gelijk weer terug in ketose als het klaar is met het verwerken van de koolhydraten.

Het vet adaptatie proces kan van 4 weken tot 4 maanden duren. Daarom is het zo belangrijk om zeer strikt te zijn met het keto-dieet als je ermee begint en de grootste voordelen wilt behalen.

Je kunt vet aangepast zijn zonder in ketose te zijn en je kunt in ketose zijn zonder vet aangepast te zijn!

Hoe weet je of je vet aangepast bent?

ketose versus vet aangepast - keto voor beginners - belgië nederlandAangezien vet aangepast en ketose verschillende dingen zijn, kun je ze niet op dezelfde manier meten. Plasstripjes en bloedafname zullen niet helpen om te bepalen of je vet aangepast bent of niet.

Het beste is om te luisteren naar jouw lichaam en de 5 signalen die het afgeeft:

  1. Stabiele energie; als je wel in ketose bent, maar nog niet vet aangepast, zul je nog steeds regelmatig energie-dipjes ervaren, omdat het lichaam zo af en toe toch nog op zoek gaat naar koolhydraten als brandstof. Eenmaal vet aangepast, weet het lichaam dat het brandstof kan halen uit het lichaamsvet en zul je dus altijd genoeg energie met zich meedragen. Ook het vasten wordt erg makkelijk als je vet aangepast bent.
  2. Verminderde graaszin (of goestingskes); als je niet meer taalt naar tussendoortjes en zelfs eigenlijk niet eens honger hebt als het etenstijd is, dan kan dit een heel goed teken zijn dat je vet aangepast bent.
  3. Een heldere geest; merk je ineens een enorme toename van mentale helderheid na een paar weken keto eten? Dan is ook dit een vrij duidelijk signaal dat je vet aangepast bent.
  4. Verbeterd uithoudingsvermogen; als je na een initiële dip in jouw sportprestaties merkt dat ze ineens vooruitgaan en jouw uithoudingsvermogen significant verbetert, dan is het zeer waarschijnlijk dat je vet aangepast bent.
  5. Verlies van lichaamsvet; in het begin zul je vrij snel vrij veel gewicht verliezen als je de keto-manier van eten adopteert. Dit is allemaal vocht. Na enkele weken zul je echter een gelijkmatig verlies van lichaamsvet hebben. Als je eenmaal vet aangepast bent, geeft het lichaam er de voorkeur aan om lichaamsvet te verbranden, als het energie nodig heeft. Mits je niet overeet, maar dat is sowieso moeilijk als je keto eet…

In het kort:

vet aangepast versus ketose - keto voor beginners - nederland belgieVet aangepast is onderdeel van het keto avontuur, maar is niet hetzelfde als ketose.

Ketose is de productie van ketonen, wat al na een nacht slapen en niet eten kan plaatsvinden.

Na ongeveer een maand van keto-eten, zullen de cellen in het lichaam op een meer permanente manier vet gaan gebruiken als brandstof.

Om te weten te komen of je vet aangepast bent: kijk naar hoe vaak je lekkere trek hebt, hoe jouw focus is, jouw uithoudingsvermogen én jouw energie-niveau.
Als alles verbeterd is: Hoera! Je bent Vet Aangepast!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.