Je houdt je braaf aan alle keto-regels en je valt maar niet af. Tegelijkertijd is het superdruk op jouw werk, heeft de jongste een vreemd kuchje, werkt jouw partner deze maand veel over, moet je voor twee huishoudens boodschappen doen én dagelijks drie verschillende maaltijden bereiden.
De kans is vrij groot dat jouw gewichtsplateau bereikt is doordat je stress hebt.

Niet afvallen door stress… Echt?

Niet afvallen door stress - keto voor beginners - Nederland België Keto CoachingJawel. Het is wel degelijk een mogelijkheid. Door stress verhoogt het adrenaline en cortisol niveau in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam in de zogenaamde “vluchten of vechten”-modus komt. De lichamelijke effecten hiervan zijn velerlei: verhoogde hartslag, tunnel visie, verwijde pupillen, een droge mond, gehoorverlies én dus een verlaagde digestie. Allemaal helemaal niet erg en zelfs handig als je weg moet rennen voor een leeuw, maar niet allemaal even praktisch als je probeert af te vallen.

Helaas is stress iets waar we allemaal van tijd tot tijd mee te maken krijgen. Maar jammer genoeg zijn er tijden, zoals nu, waar de stress zo hoog wordt, dat het moeilijk wordt om er mee om te gaan. Sommige mensen krijgen zelfs angstaanvallen, een heel algemeen voorkomend iets, vandaag de dag. Stress is, in de basis, niet een slecht iets. We hebben het zelfs in lichte mate nodig om met situaties om te kunnen gaan die even iets meer aandacht nodig hebben dan gebruikelijk. Zoals eerder genoemde leeuw, bijvoorbeeld.

stress-berg

Stress-berg Stapelen Stress - Keto voor Beginners - België Nederland Keto coachingHet probleem ontstaat als het zo moeilijk wordt om met de stress om te gaan, dat dingen op de stress-berg gestapeld gaan worden. Dingen waar je normaal gesproken probleemloos mee om kunt gaan, worden nu ineens óók toegevoegd aan de stress. En uiteindelijk kun je helemaal niet meer met stress omgaan. En zelfs de dingen die normaal gesproken prima te doen zijn, blijken ook ineens onmogelijk. En soms vind je jezelf, zittend op de bank, in pure apathie. Of aan de keukentafel, met Facebook. Juist terwijl je nog zoveel te doen hebt!

Er zit maar één ding op: leer met jouw stress om te gaan. Het klikt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is de meest effectieve manier om met jouw stress om te gaan!
Als je al op het breekpunt van de stress bent aanbeland, dan gaat deze methode wel even duren. Het goede nieuws is echter dat je vrijwel direct resultaten gaat ervaren.

Stress anders benaderen

Begin simpelweg om stress anders te benaderen. Kijk naar jouw situatie door een rooskleurige bril. Jawel. Je leest het goed! Je wilt echt niet al jouw stress kwijt, want… denk aan de leeuw! Je wilt gewoon precies genoeg stress kwijt zodat je dingen weer aanpakt. weer lekker af gaat vallen en jezelf weer lekkerder in jouw vel voelt. Onder andere.
Wat belangrijk is om te weten, is dat niet die hele stress-berg op jouw schouders hoeft te liggen. Analyseer jouw stress-berg en kijk wat je kunt delegeren. Wat je weg kunt gooien. Want, eerlijk gezegd, zijn er dingen op de hoop die je niet kunt veranderen. Wel de manier waarop je ermee omgaat.

Accepteren en controleren

Vraag om hulp bij stress - keto voor beginners - keto coaching Nederland BelgiëAls je de dingen die je niet kunt veranderen opzij schuift, zoals stress over het feit dat jouw partner nu even veel over moet werken, en ophoudt erover te piekeren, kun je aan de slag met de dingen die jou wel aangaan. Zoals, om even in het overwerk voorbeeld te blijven, de hele huishouding én de zorg voor de kinderen die ineens alleen op jouw schouders komt. Het gaat wel weer voorbij, de situatie wordt echt wel weer beter.
Neem de dingen weer in eigen hand en grijp de controle terug! Behandel de stress-veroorzakers één voor één, met roze bril (het huis mag nu best wel even een beetje minder spic en span, en de maaltijden iets minder uitgebreid, de was iets minder goed gestreken, de kinderen kunnen prima de tafel na het eten afruimen) en niet allemaal tegelijk. De andere stressfactoren blijven heus wel wachten tot ze aan de beurt zijn. Vraag desnoods om hulp voor sommige dingen op jouw stress-berg.
Maar, uiteindelijk kom je echt aan het einde van jouw stress-lijst en zul je zien dat het je een stuk relaxter maakt én weer op het goede pad zet. Als je er in slaagt om deze kleine hack in jouw leven toe te passen, is het een methode die je de rest van jouw leven kunt gebruiken om succesvol met stress om te gaan. Maar laat het liefst de stress-berg niet te hoog worden! Heuvels zijn makkelijker te beklimmen dan de Alpen.

Laatste woord en conclusie

Stress anders benaderen - Keto voor Beginners - Keto coaching Nederland BelgiëTeveel stress kan zorgen voor een afvalplateau. Maar stress is iets wat we nodig hebben in het leven. Tot op zekere hoogte. Soms raken we de controle kwijt en ervaren we veel stress. Vaak wordt stress veroorzaakt doordat we ons overrompeld en machteloos voelen.
Door de controle terug te krijgen, kunnen we de stress onder controle krijgen. Accepteer de dingen die je niet kunt veranderen. En verander de dingen die je wel kunt veranderen. Zoals jouw instelling. Soms hoeven de dingen even niet zo perfect, maar is het al goed als het gedaan is. Laat een beetje lost. En handel iedere stress-factor op zijn eigen beurt af, in plaats van allemaal tegelijk. Volg je een keto manier van eten en zorgt ook dit voor stress? Ga dan even terug naar een zo eenvoudig mogelijke manier van keto eten en hou simpelweg op om jezelf er druk over te maken. Het staat nog niet bovenaan het afhandellijstje van stressfactoren, toch? Het wacht rustig op zijn beurt. Neem de tijd. En tot dan: keep it simple! You got this!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.