Keto volhouden op de lange termijn? Hoe doe je dat? En hoe pak je dat aan? In dit artikel lees je hier meer over!

gewichtsverlies

Wegen Weegschaal Externe Motivator - Keto voor Beginners Motivatie - Coaching Nederland BelgiumOp zondag is het “meet- en weegdag” in de Facebook groep van Keto voor Beginners. Op deze dag delen de leden de resultaten van de afgelopen week. Uiteraard ligt hier voor vrijwel iedereen de focus op de kilo’s. Sommige leden doen naast het wegen nog iets anders: meten. Dit is altijd een heel goed idee, want soms verdwijnen er wel centimeters, terwijl het gewicht hetzelfde blijft.
Maar er zijn zo van die weken, dat zowel het meetlint als de weegschaal een beetje nukkig zijn en geen vooruitgang laten zien. Dat is op zich niet erg. Ware het niet dat veel ketovoren als motivator “gewichtsverlies” hebben.

Goede Motivatie is Blijvend

Motivatie is iets wat van binnen uit moet komen om blijvend te kunnen zijn. De zogenaamde “intrinsieke motivatie”. Externe motivatie, oftewel “extrinsieke motivatie” is buiten de eigen invloedszone en kan dus van de één op de andere dag verdwijnen. Het is prima voor een korte termijn motivatie, maar het houdt op de lange termijn geen stand.
Een goede motivatie die van binnenuit komt, is echter blijvend. Want het is iets wat je zelf echt heel graag wilt.
En natuurlijk lijkt daardoor op het eerste gezicht “gewichtsverlies” een mooie motivator. Want ja. Dat is iets wat je heel graag wilt. En ook al heel lang wilt. Al jaren. Want je hebt al alles geprobeerd om het overgewicht kwijt te raken en jouw ideale lichaam in de spiegel te kunnen zien.

Extrinsieke motivatie

Shopping Keto Motivatie Ketovoor Beginners - Coach Nederland BelgiëEn toch is gewichtsverlies an sich géén motivator, al denk je van wel.

Er zit namelijk iets achter. Er is een reden waaróm je af wilt vallen. De grote vraag in dit geheel om jouw interne motivatie te vinden is dus: WAAROM wil je gewicht verliezen? Wat ligt er achter die wil?
Is het omdat je partner jou dan weer aantrekkelijk vindt (externe motivatie)?
Of omdat jouw collega’s, familie, kennissen en vrienden gaan zeggen dat je er zo goed uitziet?
Wellicht is het omdat je, als je 10 kilo kwijt bent, een leuke nieuwe garderobe voor jezelf kunt kopen (externe motivatie)?
Of misschien wil je wel weer in die oude broeken kunnen passen, waar je al jaren niet meer in komt (externe motivatie).

Externe motivatie partner - Keto voor Beginners - Coaching Nederland BelgiëHet lijkt me duidelijk: een externe, extrinsieke, motivatie komt van buiten af. En zoals gezegd, is het in de basis niet verkeerd, als het om kort termijn motivatie gaat. Want gewichtsverlies vereist een heleboel positieve bevestiging.
Maar deze externe bevestiging valt in de loop van de tijd weg. Mensen zullen je niet iedere dag blijven zeggen dat je er zo geweldig uitziet met die 10 kilo minder (terwijl je er nóg tien kwijt wilt). Of slaan wellicht zelfs de andere kant op door te zeggen dat je nu toch écht niet méér af moet vallen, want anders word je te mager. Terwijl jouw BMI nog steeds niet in de groene, gezonde zone zit…

Een weegschaal past ook prima in dit externe plaatje, als je het op deze manier bekijkt. In het begin jubelt hij (of zij) jou toe met snel gewichtsverlies en daardoor prachtige mooie cijfers. Maar hoe langer je met keto aan de slag gaat, hoe meer jouw gewichtsverlies zicht gaat houden aan de 500 gram (voor vrouwen) of 1 kilo (voor mannen) per week.
Als je de eerste twee weken 5 kilo afvalt, betekent dit dat er een flinke periode van stilstand aan staat te komen om naar het gemiddelde te gaan. En dat is waar veel mensen de moed verliezen.

Intrinsieke motivatie

Hoe kun je dit nu ondervangen? Het antwoord ligt inmiddels waarschijnlijk voor de hand: door intrinsieke, interne, motivatie.

conditie opbouwen ketodieet sporten - keto voor beginners - nederland belgiëEr is één makkelijke manier om het verschil te laten zien tussen intrinsiek en extrinsieke motivatie. Door “sporten”. Er zijn mensen die hele dagen in de sportschool rondhangen om een mooier, sterker lichaam te krijgen. Dit is een externe motivatie, zoals je inmiddels begrepen hebt.
Maar er zijn ook mensen die aan dezelfde apparaten hangen omdat ze het écht leuk vinden. Die het een uitdaging vinden om steeds een beetje meer gewicht te kunnen trekken of duwen. Of steeds sneller die bergetappe op de indoor bike te fietsen. Dat is interne motivatie. Ze houden van de work-out, vinden het leuk en krijgen er energie van.

Intrinsieke motivatie roept een gevoel van zelfvoldoening op. Niemand hoeft iets te zeggen over jouw work-out. Jij wordt er blij van. Omdat je jezelf lekker energiek voelt erna. Of happy.

Mensen met interne motivatie die keto doen, hebben de neiging om meer voldoening te vinden uit de fysiologische en psychologische componenten van gezonder zijn dan uit de fysieke verandering. Zij focussen zich op veranderingen in hun gezondheid en welbevinden, in plaats van op het gewicht. Dat betekent uiteraard niet dat ze er blind voor zijn! Ook zij worden blij van een weegschaal die de goede kant op beweegt.

HoE vind je jouw interne motivator?

Interne Motivatie - Keto voor Beginners - Coaching Nederland BelgiëDat is eerlijk gezegd makkelijker dan je denkt. Focus jezelf op de veranderingen in jouw gezondheid en de manier waarop je je voelt.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Zijn je kleren losser?
 • Heb je minder honger?
 • Is jouw bloeddruk lager?
 • Heb je meer energie?
 • Slaap je beter?
 • Heb je minder gewrichtsklachten?
 • Ben je niet meer hangry?
 • Heb je nog after-lunch dipjes?
 • Kun je makkelijk zonder snacks?
 • Is jouw lichaamsvet percentage lager?
 • Is jouw huid beter?
 • Heb je een beter uithoudingsvermogen?
 • Is jouw geestelijke gezondheid verbeterd?
 • Heb je een verbetering ten aanzien van darmen, menstruatie, etc?
 • Is jouw humeur gestabiliseerd of verbeterd?

positieve mindset keto ketodieet voor beginners - nederland belgiëAls het antwoord op minstens 3 vragen “ja” is: gefeliciteerd. Je hebt interne motivatie gevonden! Hou deze vast. En focus je hierop. Blijf lekker keto eten, maar richt je ook op jouw geestelijke en lichamelijke welzijn. Ga iedere dag minstens een kwartier lekker buiten wandelen, stort je op meditatie of yoga… Verzin iets! Dat keto-dieet en dat gewicht zitten wel goed. Gewoon lekker doorgaan, eventueel met kant-en-klare weekmenu’s. Maar koppel jezelf los van die weegschaal en andere externe motivatie en richt jezelf op jouw interne motivatie. Verleg jouw concentratie en focus op andere dingen.

Maak van jouw keto-dieet, nu eindelijk écht een keto lifestyle! You’ve got this.

Succes,
Sacha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.