We hebben het allemaal wel eens tijdens het volgen van een dieet: snaai-zin, goestingskes, graas-behoefte of hoe je het ook noemen wilt. Alhoewel het tijdens een keto dieet vele malen minder is dan tijdens een “regulier dieet”, zullen er nog altijd dingen blijven lonken. En vreemd genoeg zijn dat niet de dingen die je in eerste instantie zou denken (ijs, pasta, pizza, Mars-repen, etc.), omdat voor veel dingen een heel erg goed alternatief is als je volgens de keto-manier eet. Het blijkt dat veel Ketovoren juist de dingen mist waarvan “suiker-eters” denken “Echt? Dat is wat je mist?” Behalve frietjes dan, valt te denken aan een hele grote berg groenten, een grote sappige sinaasappel of zo’n heerlijke krokante appel.

Sommige ketovoren hebben daarom één keer in de maand een smokkeldag (cheat day, zondigdag, etc), waarop ze alles mogen eten waar ze zin in hebben. Ze zeggen dat het eten volgens de keto manier hiermee nóg beter vol kunnen houden, in sommige gevallen niet eens uit ketose geraken én soms zelfs ineens een afval-plateau doorbreken.

Klinkt goed allemaal! Maar is het ook verstandig?

Universiteit van Brits Columbia Keto Onderzoek - Ketogeen dieet - Ketovoor Nederland België

Universiteit van Brits Columbia

Onlangs heeft de Universiteit van Brits Columbia een onderzoek gehouden naar het houden van een “cheat day” op een ketogeen dieet. Het is een voorlopig onderzoek waar nog meer werk aan verricht moet gaan worden, maar toch… De voorlopige conclusie is dat het niet verstandig is om een smokkeldag te houden.

Bloedvaten

Het onderzoek toonde aan dat een dosis van 75 gram glucose kan leiden tot beschadigde bloedvaten, bij het eten van een koolhydraatarm dieet.  Deze hoeveelheid staat ongeveer gelijk aan een fles frisdrank of een bord frietjes. Dokter Jonathan Little, assistent professor op de afdeling Gezondheids- en Bewegings-Wetenschap aan de UBCO (University of British Columbia) zegt dat het keto dieet heel effectief kan zijn omdat het lichaam in een staat van ketosis komt, waarbij de lichaams-chemie verandert en het agressief vet gaat verbranden. Dit leidt tot gewichtsverlies en kan de symptomen van ziektes als Type 2 Diabetes omkeren.

Wetenschappelijk Onderzoek

Wetenschappelijk Onderzoek Keto Dieet Nederland België Nadelen Voordelen Ketogeen DieetDe onderzoekers waren geïnteresseerd in het uitvinden wat er gebeurt met het lichaam als er een portie glucose wordt geherintroduceerd als het lichaam in een staat van ketose verkeert. De reden hiervoor was, dat een lage glucose tolerantie en pieken in de bloedsuikerspiegel bekend staan om de verhoogde risico’s op hart- en vaat-ziekten.

De test bestond uit het onderzoeken van negen gezonde jongemannen. Deze kregen een glucose-drankje van 75 gram te drinken vóór en na 7 dagen van een koolhydraatarm keto dieet, bestaande uit 70% vet, 20% eiwitten en 10% koolhydraten.

De onderzoekers hadden verwacht om dingen als een ontstekings-reactie of verminderde tolerantie van bloedsuiker te vinden. In plaats daarvan vonden ze biologische markers die aantoonden dat de bloedvaten beschadigd werden tijdens een onverwachte glucose piek.

Dokter Little zegt dat, ondanks dat de mannen gezond waren, de resultaten eruit zagen alsof ze afkomstig waren van iemand met een zwakke cardiovasculaire gezondheid.

Conclusie:

De onderzoekers duiden aan dat dit onderzoek onder slechts negen personen gedaan is, en er dus nog veel vervolg onderzoek gedaan zal moeten worden alvorens hun onderzoeksresultaten wetenschappelijk als valide worden beschouwd.
Tegelijkertijd uiten ze hun zorgen voor de mensen die een ketogeen dieet volgen. Met een glucose bombardement kunnen ze veel positieve invloeden die het dieet heeft op de aderen in één keer ongedaan maken. Zeker voor de mensen die al cardiovasculaire problemen hebben.

De onderzoeksresultaten duiden vooralsnog aan dat het keto dieet niet iets is wat je voor zes dagen doet en dan de zaterdag vrij neemt.

Alhoewel het onderzoek niet sluitend is en nog helemaal in de kinderschoenen staat, is het wellicht toch iets om in het achterhoofd te houden als je jezelf tegoed wilt gaan doen aan allerhande lekkers, terwijl je in ketose bent!

Geen reden tot paniek, maar voorzichtigheid geboden én twee keer nadenken dus…

Wil je meer lezen over dit onderzoek?
Website van de Universiteit van Brits Columbia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.