Keto dieet en sporten… Bij een groot aantal atleten is het inmiddels al enigszins doorgedrongen: als je een keto leefstijl hebt, kun je betere resultaten behalen. Maar hoe kan dat? En hoe doe je dat?

Waarom heb je betere resultaten met een ketogeen dieet?

Hardlopen Sporten en keto - Ketodieet voor Beginners - België NederlandDe beste resultaten met het ketogeen dieet komen door: het verminderen van glucose in het lichaam. Het lichaam gebruikt alles wat het best beschikbaar is. Koolhydraten, vetten of eiwitten. Wanneer er glucose in jouw bloedbaan zit, zal het lichaam dit eerst verwerken omdat teveel suiker giftig is in het lichaam.

Wanneer je jouw lichaam toelaat om zijn “vetverbrandingsmachine” op te bouwen, dan zal het vet als primaire energie gaan gebruiken. Hoe meer je de glucose verlaagt, hoe meer het lichaam vet verbrandende enzymen zal aanmaken. En dus een vetverbrandingsmachine zal worden.

boxen Sporten en keto - Ketodieet voor Beginners - België NederlandAls je aerobisch traint (= met zuurstof in het bloed of op een rustige manier trainen, waarbij het mogelijk is om te blijven praten tijdens de inspanning), zal de vetverbrandingscapaciteit van jouw lichaam sneller verbeteren.

Wanneer je in de begindagen blijft “wegglijden”, hetzij door suiker te eten of door voornamelijk anaërobe training (= zonder zuurstof in het bloed of trainen met een hogere intensiteit waarbij je zucht en hijgt tijdens de inspanning) te doen, zal het lichaam snel teruggrijpen naar de  suikerverbrandingsmechanismen. En zal het dus langer duren om vet aangepast te worden.

Wanneer je eenmaal vet aangepast bent en jouw lichaam de metabolische machines of vetverbrandingsmachine heeft gebouwd, kun je eventueel wat extra koolhydraten innemen wanneer nodig. Bijvoorbeeld tijdens een Ironman of een 100 mijl ultra. Dit omdat jouw lichaam de volgende dag direct kan overschakelen op vetverbranding omdat het de vereiste tools gebouwd heeft.

Traditionele voedingsmethodes

Glycogeen Ketodieet - Keto voor Beginners - Nederland BelgiëDe meeste atleten eten overwegend koolhydraten. Er wordt zelfs aangeraden om de dag voor een evenement tonnen koolhydraten naar binnen te werken om zo de glycogeen-voorraad maximaal aan te vullen.

Maar wat ze ook doen, het lichaam kan maar 1800-2200 calorieën aan koolhydraten in de vorm van glycogeen in de lever opslaan. Dit is een enorme beperking in triatlonraces (of andere duurevenementen).
Een van de meest voorkomende redenen waarom atleten zich moeten terugtrekken, is maagklachten door te veel gels in te nemen of teveel sportdrank te drinken.

Want zodra de glycogeen-voorraad is verdwenen (meestal na 1-2 uur trainen), blokkeert het lichaam letterlijk. De zogenaamde “Man met de Hamer” komt om de hoek kijken. Met de grootste wil van de wereld kun je niet doorgaan zonder meer koolhydraten in te nemen. Vandaar de opkomst van gels, repen en sportdranken.
Zelfs wanneer je 200-600 calorieën per uur bijtankt, dat is alles wat de maag aankan, zal je glycogeen opraken in een langer evenement. Eenvoudig gezegd, wanneer je anaëroob (of intensief) traint, is de voorraad glycogeen dus beperkt.

Is het niet belachelijk dat je een bijna eindeloze hoeveelheid energie (vet) bij je hebt, maar er geen toegang tot hebt?

Een halve kilogram vet die je gebruikt tijdens aërobe trainingen bevat 4000 calorieën. Zelfs een magere atleet met 5% lichaamsvet, beschikt over 4 kilogram vet. Daarmee kan je honderden kilometers trainen want je hebt immers tot 30.000 beschikbare calorieën voor energie ter beschikking. In plaats van slechts 2000 calorieën opgeslagen als glycogeen in de lever.

Wanneer je een “normale” atleet met 15% lichaamsvet bent, heb je toegang tot 90.000 beschikbare calorieën voor energie!

Pilates Sporten en keto - Ketodieet voor Beginners - België NederlandDé truc om toegang te krijgen tot deze onuitputbare bron van energie is om tijdens het trainen steeds aeroob te blijven, maar steeds sneller te gaan.

(dit artikel over het Keto dieet en sporten is tot stand gekomen dankzij Jeremy: merci!)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.