Er zijn ketovoren die bang zijn dat ze hun ideale gewicht niet kunnen halen omdat ze niet genoeg bewegen. Is die angst gegrond? Moet je sporten om jouw ideale gewicht te bereiken?

Het Pareto Principe

pareto principe 80 20 regel sporten keto voor beginners ketodieet en sporten nederland belgiëIn het dagelijkse leven is dit principe beter bekend als de “80-20 regel”. Deze regel wordt op vele manieren gebruikt, misbruikt en toegepast. En dus ook in “afval- en gezondheids-land”.
Zo wordt er gezegd dat het bereiken van een ideaal lichaam, voor 80% gedaan wordt door voeding en voor 20% door lichaamsbeweging.
Is dat nou goed of slecht nieuws?
Voor de mensen die graag willen bewegen, maar niet hun voeding aan willen passen is dit slecht nieuws. Want hun inspanningen zorgen voor slechts 20% van het resultaat. Je kunt dus dagenlang hardlopen, zonder het gewenste resultaat te behalen.Daar staat tegenover dat het goed nieuws is voor ketovoren die liever op de bank hangen, dan aan de fitness-apparaten!
Want door de voeding aan te passen, bereik je al 80% van het resultaat. Oftewel: door keto te eten en niets te doen, kun je in theorie dus prima jouw doelstellingen halen.

De Wereldgezondheidsorganisatie

Wat zegt de WHO over lichaamsbeweging?
Zij raden aan, voor volwassenen tussen 18-64 jaar, om 150 minuten lichaamsbeweging van gemiddelde intensiteit per week te hebben. Of 75 minuten van hoge intensiteit per week.
keto sporten lichaamsbeweging wandelen ketodieet voor beginners nederland belgiëBewegen met gemiddelde intensiteit
Hieronder vallen alle activiteiten waarbij het hart in de “vetverbrandingszone” zit, qua aantal slagen per minuut. Deze zone is voor iedereen verschillend en is afhankelijk van de lichamelijke conditie. De meeste mensen zullen in deze vetverbrandingszone komen door te lopen tussen de 5 en 5.5 kilometer per uur. Of door ongeveer 15 km per uur te fietsen (zonder elektrische ondersteuning).
keto sporten lichaamsbeweging hardlopen ketodieet voor beginners nederland belgiëBewegen met hoge intensiteit
Hieronder vallen alle activiteiten waarbij het hart in de “cardiozone” zit, qua aantal slagen per minuut. Ook deze zone is voor iedereen verschillend. Activiteiten waarbij de meeste mensen in de cardiozone komen, zijn onder andere hardlopen, intensieve workout, touwtje springen, etc.

10 minuten bewegen ketodieet keto voor beginners nederland belgiëMinstens 10 minuten

Verder raadt de WHO aan om een fysieke activiteit minstens 10 minuten te laten duren. Dit kun je al halen door in de lunchpauze gedurende 10 minuten flink door te stappen buiten. Echt op een tempo waarbij je nog wel kunt praten, maar toch merkt dat jouw hart lekker aan de slag is. Als je dan ook nog eens jouw auto zo ver mogelijk van de supermarkt parkeert en flink doorstapt in de winkel, dan heb je er zo nog eens 10 minuten bij. Wellicht na het avondeten ook nog een fit blokje om stappen. Dat is met wat kleine hacks al 30 minuten per dag. Als je dat iedere dag van de week doet, dan zit je maar zo ineens op een fantastische 210 minuten. En daarmee dus 60 minuten boven het advies.

meten - gezond afvallen - Keto voor Beginners - Ketodieet GewichtsverliesResultaat van die 150 minuten lichaamsbeweging

Als je extra gaat bewegen, zul je niet direct resultaat zien op de weegschaal. Soms kan zelfs het tegenovergestelde gebeuren: het lichaam kan de extra beweging als stress zien en daardoor extra vocht vast gaan houden, om maar iets te noemen. Het kan dus zijn dat jouw weegschaal in eerste instantie wat omhoog gaat, als je extra gaat bewegen.
Maar eerlijk gezegd is afvallen niet het primaire doel van lichaamsbeweging. Het is goed voor jouw spieren en dus jouw hart. Ook kun je jouw longcapaciteit verbeteren en het bloedzuurstof-gehalte van jouw lichaam. Allemaal verbeteringen die ervoor zorgen dat jouw lichaam gezonder wordt. Als je gaat bewegen is het altijd zinvol om naast het wegen, ook een meetlint ter hand te nemen. Want soms zie je geen kilo’s verdwijnen, maar wordt jouw lichaam wel strakker.

Conclusie

Gewichtsverlies hangt vooral samen met gezond (keto) eten en niet direct met extra lichaamsbeweging. Wel verbetert bij sporten of bewegen de conditie van jouw lichaam, waardoor je gezonder wordt. Het is ook waarschijnlijk dat jouw houding verbetert, jouw zelfvertrouwen toeneemt én jouw lichaam strakker wordt.
Doen dus, dat bewegen, zelfs al is het in stukjes van 10 minuten powerwalken!

 

Zoek je een website met heel erg veel gevarieerde keto informatie? Neem dan hier eens een kijkje: Sacha Kay’s Wondere Keto Wereld