Terwijl ik gniffelend de titel intik, kan ik al mensen horen denken: “Motivatie? Huh? Ik verlies kilo’s per week! Ik ben toch al gemotiveerd?”.
En natuurlijk ben je gemotiveerd als je met het ketodieet bezig bent. Het eten volgens de keto-manier is in vele opzichten enorm motiverend. Het eten op zich is enorm verzadigend en het overschakelen naar ketonen als brandstof geeft lekker veel energie. Daarnaast heb je waarschijnlijk nog meer positieve effecten gemerkt, zoals, laat ik eens wat noemen, gewichtsverlies. Of misschien slaap je zelfs wel beter en zie je verbeteringen aan de huid.
Genoeg motivators dus om lekker door te keto-en.

Vanwaar dan dit artikel? Regelmatig zie ik in onze Facebook groep dat leden het hebben over de “keto levensstijl”. En dan vraag ik mij af: “Wat is dat dan, een keto levensstijl? Keto is toch gewoon alleen een verandering van eten? Toch?”

Levensstijl

Keto dieet Levensstijl - Motivatie Keto Coach - Keto voor Beginners - Nederland BelgiëOm tot een antwoord op mijn vragen te komen, ga ik eerst dieper in op het fenomeen levensstijl. Wat is het eigenlijk, een lifestyle of levensstijl? Op encyclo.nl staat dat een levensstijl de kenmerkende manier van leven van een persoon of van een groep is, waarbij activiteiten, interesses en opinies een belangrijke rol spelen.
Okay. Duidelijk. Het ketodieet is dus geen levensstijl, maar simpelweg een manier van eten.
Maar wel een manier van eten die behoorlijk rigoureus anders is dan een “normale” manier van eten. Het verandert nogal veel in jouw leven, om de omschakeling te maken van “koolhydraatrijk en vetloos” naar “koolhydraatarm en volvet” en misschien zelfs “vasten”. Al was het alleen maar om het feit dat veel mensen er een mening over hebben…

Van dieet naar levensstijl

Keto levensstijl - Genieten, natuur, ketodieet - Keto Coach voor Beginners - Nederland België - Gratis weekmenuZoals gezegd, is de switch naar keto een hele grote! Zo’n grote verandering kan echter heel goed aangegrepen worden om nog veel meer dingen in jouw leven te veranderen, zodat je, bijvoorbeeld, een gezondere balans tussen lichaam en geest bereikt. Hoe kun je de switch maken van “keto-dieet” naar “keto-levensstijl”? Simpel…

Jouw huidige levensstijl

Verander leven keto familie - Keto Coach voor Beginners - Ketodieet Nederland BelgiëBegin met het analyseren van jouw huidige manier van leven en eten. Blijkbaar zit daar “iets” niet goed, want anders zou je niet gekozen hebben voor een redelijk extreme voedings-switch. Stel jezelf veel vragen over jouw huidige levensstijl. Bekijk elke “categorie” in jouw leven :

  • Gezondheid
  • Vrienden en Familie
  • Partner
  • Persoonlijke groei
  • Carrière
  • Geld
  • Huis en Tuin
  • Plezier en Vrije Tijd

Geef jezelf een cijfer van 1 tot 10 voor iedere categorie (1 = ernstig ontevreden, 10 = super tevreden). Je zult het met me eens zijn dat je vooralsnog alleen in de categorie “gezondheid” zat te denken voor wat betreft keto…

Verander jouw levensstijl

Partner Relatie - Keto Coach voor Beginners - Nederland Belgie - Gratis Ketodieet WeekmenuNaar alle waarschijnlijkheid zijn niet alle categorieën een 10 waard. Als het wel zo is bij jou? Wow! Super! Gefeliciteerd, je hebt een FANTASTISCH leven. Lees niet verder!
Voor alle anderen…
Begin met het kijken naar de categorie(ën) met het laagste cijfer en analyseer hoe je hier iets aan kan veranderen zodat jouw cijfer omhoog gaat.
En daarbij hoef je écht niet in het groot te denken.

Zo kan ik al een verbetering in de categorie “Partner” bedenken die makkelijk te implementeren is en slechts een halve minuut kost……
Geef hem/haar eens wat vaker een kus. In ieder geval voor het slapen gaan, verbazingwekkend veel mensen gaan naast elkaar slapen zonder elkaar een kus gegeven te hebben. Echt! Kom je thuis? Geef een kus. Ga je weg? Geef een kus. En geef minstens één keer per dag een complimentje of een “ik hou van je”. Of geef een lieve knuffel. Wanneer heb je dat voor het laatst gedaan?
Overigens kan al het voorgaande ook toegepast worden op vrienden en familie…
Wanneer heb je voor het laatst jouw partner, een vriend of familielid recht in de ogen aangekeken en met al jouw oprechtheid gevraagd “Hoe gaat het nou écht met je?”, want helaas wordt deze vraag veel te vaak nonchalant als begroeting gesteld.

Keto levensstijl - Genieten, natuur, ketodieet - Keto Coach voor Beginners - Nederland België - Gratis weekmenuIn de categorie “Huis en Tuin“… Heb je jezelf een laag cijfer gegeven omdat je bijvoorbeeld jouw huis te rommelig vindt? Bedenk dan een Plan om dit te verbeteren. Begin met kleine veranderingen in gewoonten. In plaats van bij de waterketel te wachten tot het water kookt, ruim je het aanrecht leeg. En de dag daarna het aanrecht én de keukentafel. Maak er een gewoonte van om dingen gelijk in de vaatwasser te zetten. En ruim hem gelijk uit als hij klaar is.
Begin klein en maak het steeds een beetje groter. Een opgeruimde plek in huis kan beginnen met een lege keukentafel. En deze plek kun je simpelweg gewoon iedere dag een beetje groter maken.
Van giga-chaoot ben ik naar een Truus de Mier getransformeerd door het nemen van baby-stapjes. Nu? Krijg ik mijn huis helemaal opgeruimd tijdens het tandenpoetsen… Echt! Het kan.
Ohw. En maak er een gewoonte van om jouw bed op te maken, mocht je dit nog niet doen. Verbazingwekkend veel mensen doen dit niet (en schuiven zelfs de gordijnen niet open), maar het geeft een belangrijk signaal naar jezelf af als je het WEL doet. Een mooi opgemaakt bed geeft je een klein gevoel van trots én is de eerste taak die je er voor de dag op hebt zitten. Easy score dus!

Persoonlijke Groei - Keto Coach voor Beginners - Nederland Belgie - Gratis Ketodieet WeekmenuPersoonlijke groei… Misschien denk je dat het een lastige is! Maar niets is minder waar. Je groeit al als persoon door iedere dag voor het slapen gaan 3 dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent. Of ‘s morgens 5 minuten te mediteren. Maar natuurlijk is er ook niets mis met één keer in de maand zo’n “flauw” zelfhulpboek uit de bieb mee te nemen. En daar dan toch per dag 10 bladzijden in te lezen (lezen en tandenpoetsen gaan heel goed samen!). Kwaad kan het niet, toch? En groeien dat je ervan doet!

Partner Familie Vrienden Vrije Tijd Plezier - Keto Coach voor Beginners - Nederland Belgie - Gratis Ketodieet WeekmenuHet is zelfs mogelijk om twee of meer categorieën tegelijk aan te pakken! Partner – Plezier en Vrije Tijd – Gezondheid: ga na iedere maaltijd (na het opruimen…) een kwartiertje een ouderwets “ommetje” maken met jouw partner (of alleen of met kind). Laat hierbij de telefoons thuis, ook als je alleen gaat lopen. De wereld kan best een kwartiertje doordraaien zonder dat je bereikbaar bent. Praat, of praat niet. Samen stil zijn kan heel prettig zijn! Het wandelen is een plezierige bezigheid wat ook nog eens goed is voor de gezondheid. Een hele kudde vliegen in één klap dus!

Zie? Heus niet zo moeilijk om veranderingen in een categorie aan te brengen. Ga ermee aan de slag!

Conclusie

Keto wordt door veel mensen beschouwd als een levensstijl of lifestyle, in plaats van als een dieet. Hoewel de meeste mensen uitsluitend hun voeding aanpakken, zien ze het toch als een hele nieuwe manier van leven. Deze verandering vraagt om nog meer veranderingen in de leefstijl, om een zo optimaal mogelijke balans tussen lichaam en geest te bereiken.
Alle categorieën van het leven kunnen het beste in balans zijn. En dat hoeft heus niet allemaal een “10” te zijn! Begin met kleine stapjes om tot grote resultaten te komen. Denk simpel. Soms kun je al veel bereiken door kleine dingetjes te veranderen. Actie – Reactie.
Grijp de keto-levensstijl aan om jouw leven in meerdere opzichten te verbeteren, en niet alleen in de categorie gezondheid!

Begin Uitdaging Keto Levensstijl - Keto Coaching voor Beginners en Gevorderden - Nederland BelgiëGa jij de uitdaging aan om jouw keto-dieet uit te bouwen naar een nieuwe levensstijl? Waarbij je niet alleen aan de slag gaat met jouw gezondheid, maar met alle facetten van jouw leven?
Hou je me op de hoogte?

Succes,
Sacha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.