Tijd voor deel 2 van mijn persoonlijke queeste naar een feestelijk drankje, zonder alcohol en het allerliefste clean keto (maar dat hoeft niet per sé). Deel 1 gemist? Kijk dan hier.

Zero en Light Frisdrank

Frisdrank of het nu light, zero of gewoon is, is absoluut niet clean keto. Dat wil zeggen dat er ingrediënten inzitten die op zich niets doen aan (of tegen) de ketose, maar die niet te passen zijn in een clean keto manier van eten. Waarin je vermijdt om ongezonde dingen te eten. Ook zitten er in de light frisdranken meestal zoetstoffen die niet keto zijn, omdat ze een effect hebben op de bloedsuikerspiegel. En dat proberen we nu net te vermijden met keto…

Ik ben sowieso al geen fan van cola, dus daar begin ik maar niet eens aan. Ook hou ik van jongs af aan al niet van zoet. Dus daarmee vallen de 7-upsen en sinassen ook al af. Eerlijk gezegd blijven er hier dan qua frisdranken voor mij alleen nog de flessen van het merk Schweppes over. Te weten de light variant van de smaken “Agrumes” (citrusvruchten, ik denk dat dit vergelijkbaar is met bitter lemon) en “Tonic”.  

Smaaktest

Ik vind de beide drankjes mierzoet. Zelfs met een scheutje citroensap erin, vind ik het nog niet echt smakelijk. Ook vind ik de bubbels te agressief (in vergelijking met “mijn” champagne). En er zit ook een soort vreemde nasmaak aan. Door de zoetstof? Geen idee. Maar dit gaat hem voor mij niet worden.

Water met een Smaakje

Hier zijn vele opties. Bubbeltjeswater met een smaakje, water of bubbeltjeswater met een siroop of water met een “cold infusion” of een eigen mengsel (komkommer, munt, etc.). Van deze opties is alleen de siroop-variant niet clean keto.

Smaaktest

Ik heb de “bubbeltjeswater met een smaakje” van Perrier getest. De Perrier bubbeltjes zijn al iets beter dan die van de light frisdranken, maar nog steeds best heftig. De smaken zijn goed te doen. Alhoewel het vreemd is om citroen of limoen te drinken zonder “zuurtje”. Een scheutje citroen of limoensap maakte dat al een stuk beter. Waarop natuurlijk gelijk in mijn hoofd de vraag rees waarom ik dan niet “gewone” bubbelwater zou verrijken met wat citroen- of limoensap.

Alhoewel deze combinatie al een stuk beter voor mij is (want totaal niet zoet), en op zich best een alternatief-aperitief is, ga ik toch verder op zoek, want dit is nog steeds niet heel feestelijk, in mijn belevingswereld.

Doordat ik me door het drinken van deze opgeleukte bubbelwatertjes realiseerde dat ik het erg prettig vond dat ze totaal niet zoet waren, skip ik voor nu de siroopjes aangezien die ook allemaal flink gezoet zijn met zoetstoffen.

Cold Infusions

Op naar de zogenaamde cold infusions. Deze zijn verkrijgbaar van onder andere de merken Clipper, Twinings en Lipton en de smaken variëren. Bij de ingrediënten staat niets raars en daarmee vallen deze cold infusions onder clean keto. Waarschijnlijk verschillen de ingrediënten per merk, smaak en land, dus blijf wel alert en check even de ingrediënten en voedingswaardetabel als je het ook gaat proberen.

Ik heb enkele smaken van Twinings en Lipton geprobeerd.
Van Twinings: citroen-gember, citroen-sinasappel-gember
Van Lipton: citroen-kamille, hibiscus-granaatappel, mango rooibos

Smaaktest

De koude thee viel me niets tegen. Behalve dan de smaak hibiscus-granaatappel die me echt helemaal niet aansprak. Maar het was toch echt wel precies wat het was: koude thee. Niets mis mee, maar ook dan weer niet iets waarmee je op bijvoorbeeld oudejaarsavond het nieuwe jaar inluidt…

Ik heb ook geprobeerd de drankjes met bubbeltjeswater te maken. Ging ook goed. Voordeel van deze koude thee-drankjes ten opzichte van de frisdranken was voor mij dat er totaal geen zoetigheid in de smaak zat. Heerlijk! Het werd nog lekkerder met een scheutje citroensap erin.

Deze cold infusions zijn wel een blijvertje voor in mijn koude waterfles voor na het wandelen en als verwen-drankje in de zomer. Ik ga zeker kijken wat er nog meer voor smaken te ontdekken vallen!

Maar of dit mijn apéro-drankje gaat worden? Het zal moeten blijken…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.