Voor een ieder die al iets heeft meegekregen over het keto-dieet en zeker de mensen die zich er al langer mee bezig houden is het een bekend begrip: netto koolhydraten.

Maar wat zijn nou eigenlijk netto koolhydraten? En hoe reken je die uit? En waar staan ze op de verpakking?

In dit artikel een kleine opheldering.

Wat zijn netto koolhydraten?

Suiker koolhydraten teveel - ketodieet bijwerkingen - keto voor beginnersOfficieel bestaan ze niet en zijn ze niet erkend. Vandaar dat er nogal wat verwarring over bestaat.
Wat wordt er zoal gezegd:

  1. Netto koolhydraten zijn koolhydraten die de bloedsuikerspiegel niet beïnvloeden
  2. Netto koolhydraten zijn totale koolhydraten minus vezels minus suiker alcohol
  3. Netto koolhydraten zijn de koolhydraten in de voeding die door het lichaam verteerd kunnen worden en kunnen worden gebruikt als energie
  4. Netto koolhydraten zijn “verteerbare” of “impact koolhydraten”
  5. Netto koolhydraten zijn meestal alleen de suikers en zetmelen

Er valt voor allemaal iets te zeggen…

Wat moet ik nou aanhouden?

Voedingswaarde Etiket - Keto voor Beginners - Ketodieet InformatieWant op de etiketten ontstaat nogal wat verwarring. Kijk sowieso altijd naar de waarden per 100 gram en niet per portie. Want jij gaat misschien maar een halve portie eten. Of misschien wel een dubbele. Daarnaast kan op de ene verpakking een portie van 50 gram staan en op een vergelijkbaar product een portie van 30 gram. Kijk daarom altijd naar de waarden per 100 gram.

Op het hiernaast afgebeelde etiket, kunnen we zien dat het aantal koolhydraten 14,7 gram per 100 ml is. En 0,2 gram vezels. Dus volgens definitie 2 van hierboven zouden de netto koolhydraten 14,5 gram per 100 ml zijn. Als we echter kijken naar de hoeveelheid suiker, komen we op 13,7 gram per 100 ml. De zetmelen staan niet vermeld, want dit is niet verplicht. Dus tja.
En nu is dit voorbeeld nog wel redelijk overzichtelijk en de beslissing redelijk snel gemaakt. Of het nou de 14,5 gram of 13,7 gram is, het is voor een keto-dieet allebei teveel.

Maar wat zijn nou de netto koolhydraten als de koolhydraten minus de vezels onder de nul uitkomen? Kijk in dat geval altijd naar de “koolhydraten” (in dit geval dus 14,7 gram per 100 ml). Want op de Nederlandse etiketten is de totale hoeveelheid koolhydraten de “koolhydraten” PLUS de “vezels”. En bestaan de “koolhydraten” uit suiker en zetmelen, alleen staan die zetmelen niet expliciet vermeld. Lastig hè!

Maar hoe zit dat nou met groente en fruit in een app?

Je bent net begonnen met het eten volgens de keto-eetstijl en voert alles braaf in de app. Je ziet in een facebook-groep dat iedereen zo’n beetje avocado’s eet “Want die zitten zo lekker boordevol gezonde vetten en electrolyten”. Dus koop je er ook een paar en eet er enthousiast één voor het ontbijt. Als je in de file staat, voer je jouw avocado in en tot jouw schrik krijg je de melding dat er 13 koolhydraten in een halve inzitten. YIKES! Dat zijn dus 26 koolhydraten van de 20 die per dag mogen met jouw ontbijt avocado…

Maar nee. Geen zorgen. Volgens de officiële voedingswaarde-tabel (volgens de richtlijnen van de Europese Unie) zit er in 100 gram avocado vruchtvlees 1 gram suiker en 2,1 gram zetmeel. Een totaal dus van 3,1 gram “netto koolhydraten” per 100 gram.
Overigens nooit twijfelen om een avocado te eten, zelfs niet als je daarmee een klein beetje boven de 20 gram van die dag uitkomt: Avocado zit boordevol gezond vet én bevat veel potassium en magnesium. Gewoon eten dus!

Voedingswaardetabel

Voor de voedingswaarden van een groot aantal groente en fruit hebben wij een voedingswaardetabel samengesteld¹. Hierop staan ook bijvoorbeeld aardappel-frietjes en banaan. Zodat je kunt zien waar het verschil in voedingswaarden in zit én weet hoe groot de “schade” is, als je per ongeluk toch een paar frietjes van iemands bord gepikt hebt.

Daarnaast staan ook de elektrolyten (Magnesium, Potassium en Sodium) er in vermeld, zodat je kunt kijken welke groente en fruit je het beste kunt eten om deze op peil te houden.

Gebruik de Keto voor Beginners voedingswaardetabel niet om ieder stukje groente en fruit mee te analyseren, maar gebruik hem als naslagwerk voor als je twijfelt aan de app.

Uiteraard kun je de tabel wel heel handig gebruiken om te kijken welke groente en fruit jij de volgende keer zonder problemen in jouw boodschappenmandje kunt doen!

In het kort

Als je een kant-en-klaar of samengesteld product koopt, kijk dan naar de koolhydraten om te beslissen of het binnen jouw keto-menu past.
Kijk bij twijfel in een voedingswaardetabel voor groente- en fruit als je de informatie in een app niet vertrouwd.

 

¹ Onze tabel is gemaakt aan de hand van de officiële Franse voedingsmiddelen tabel die voldoet aan de richtlijnen van de Europese Unie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.