Honger Ketodieet Informatie - Keto voor Beginners - Gezond AfvallenVoor de meesten die zich al in het ketodieet verdiept hebben, zal het geen verrassing zijn om hier een artikel over vasten tegen te komen. Er zijn namelijk erg veel ketovoren die het keto-dieet in combinatie met vasten doen. Van een dagelijks “tijdsframe eten” (intermitterend vasten, intermittent fasting of IF) tot een 3-daags vasten. Als je net begint met de keto manier van eten, kijk je vol respect naar de mensen die hun dagelijkse eten binnen 8 uur eten en dan 16 uur niets. Of mensen die hun ontbijt overslaan, brrrr, je moet er toch niet aan denken? Het idee alleen al bezorgt je honger… Maar nee. Mensen die in ketose zijn, hebben in principe al een lichaam in “vasten-stand”. Dit maakt het vasten juist super makkelijk voor ketovoren!
Maar laten we bij het begin beginnen… Vasten, wat is het eigenlijk?

Vasten = uithongeren

Water - Vasten Intermitterend IF Intermittent Fasting - Keto voor Beginners - Ketodieet Nederland BelgiëVasten wordt geassocieerd met uithongeren. En dat kan niet gezond zijn. Of de mensen kennen het als pressie-middel van hongerstakers. Ook al niet goed. Of natuurlijk het religieuze vasten. Maar ja. Dat is alleen voor gelovigen en niet voor iedereen weggelegd.

Niets is minder waar! Ja, bovengenoemde manieren zijn allemaal legitieme methoden van vasten. Maar vasten is eigenlijk ook al het niet eten tussen de avond- en ochtendmaaltijd. Tegen de ochtend heeft het lichaam de meeste koolhydraten uit het lichaam verbruikt en gaat dus het vasten beginnen. In het Engels heet een ontbijt niet voor niets “breakfast”, oftewel het breken van een vast. En ook de Fransen kunnen er wat van. Het ontbijt heet “petit déjeuner”, oftewel een kleine ontvasting. En zelfs de lunch heet “déjeuner”, oftewel het ontvasten. Van oorsprong was een Frans ontbijt een supergrote kop (formaat cereal schaaltje!) koffie met room en meer niet. Dat breekt op zich niet echt het vasten, vandaar dat het de kleine ontvasting werd genoemd. Zie. Vasten is helemaal niet gek en wordt (of werd) in veel landen als normaal beschouwd.
Vasten is dus zeker niet hetzelfde als uithongeren. Vasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten en/of drinken voor een bepaalde periode. Het is een vrijwillige onthouding van voedsel en/of drank voor verschillende periodes en met verschillende redenen. Het kunnen gezondheidsredenen zijn, maar ook religieuze, spirituele of politieke redenen. Het heet allemaal vasten, maar heeft niets te maken met uithongeren!

Geschiedenis van het vasten

Hippocrates - Geschiedenis van het Vasten IF Intermitterend - Keto voor Beginners - Ketodieet Nederland BelgiëVasten werd al therapeutisch gebruikt in de 5e eeuw voor Christus. De Griekse Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, adviseerde mensen met ziekteverschijnselen om zich te onthouden van eten en drinken. En denk eens na? Als je met griep in bed ligt… Heb jij dan honger? Nope. Het lichaam kruipt vanzelf in een vasten-staat, behalve als je (of een liefhebbende partner) soepjes en sapjes aan je(zelf) opdringt “omdat je toch wat eten moet en vitaminen moet binnenkrijgen”. Sommige artsen beschouwen dit niet noodzakelijk en beweren zelfs dat het ingaat tegen ons natuurlijke instinct om niet te eten. Zij beschouwen vasten als een natuurlijk onderdeel van het herstel van het lichaam. De energie gaat niet naar spijsvertering, maar naar het bestrijden van “de indringer”.

In de 20e eeuw is de medische wetenschap aan het experimenteren geslagen met wat meer gesofisticeerde manieren van vasten. Zo werden er 30 dagen vasten voorgeschreven voor mensen met chronische aandoeningen, waarbij de patiënten uitsluitend water en bepaalde thee mochten drinken, moesten bewegen én darmspoelingen kregen. Of het zogenaamde gemodificeerde vasten. Hierbij kreeg de patiënt een dieet van tussen de 200 en 500 kilocalorieën en kregen in veel gevallen psychologische en spirituele therapie. Het voedsel bestond meestal uit brood, vruchtensap, bouillon en honing. Dit was niet hetzelfde als een caloriearm dieet, want daar mocht je 800 kilocalorieën per dag en werd veelal gebruikt voor gewichtsverlies.

In de 21e eeuw tot aan nu, zijn er vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan (en wordt nog steeds gedaan), naar de toepassing van vasten. Zo wordt het in bepaalde Duitse ziekenhuizen al ingezet in de behandeling van kankerpatiënten en mensen met reumatische aandoeningen. Dit uiteraard allemaal onder strikte medische begeleiding!!!

Ketovoren & Vasten

Te weinig eten - Keto voor Beginners - Ketodieet Gratis Weekmenu - Nederland BelgiëWaarom zijn er vandaag de dag zoveel ketovoren die vasten? Eigenlijk ligt het antwoord voor de hand… Twee van de keto stelregels zijn “Geen honger, niet eten” en “Vol tijdens het eten, stoppen met eten”. Als je beginnend ketovoor bent, of nog helemaal nieuw, dan kun je het jezelf waarschijnlijk nog niet voorstellen, maar als je eenmaal goed in ketose bent en vet-aangepast, dan zorgt stelregel nummer één er al bijna automatisch voor dat je gaat vasten. Want honger heb je bijna niet meer! Doordat de manier van eten op een dusdanige manier in balans is qua eiwitten en vetten, krijgen de hersenen tijdens het eten het signaaltje “vol!” (ja hoor, het bestaat écht!!!) bij veel minder hoeveelheden én blijft het knorrende maag gevoel ook veel langer uit.
Dus het zogenaamde “intermitterend vasten”, ook wel bekend onder de Engelse afkorting “IF” (intermittent fasting), komt eigenlijk vanzelf. En daarna vinden vele ketovoren het prettig om vaste dagen per week of per maand wat langere vasten in te lasten in verband met de vele voordelen.

Vasten = Natuurlijk

Keto griep - Ketodieet Bijverschijnselen - Keto basis informatieUit het voorgaande is al gebleken: vasten is natuurlijk. Ons lichaam is erop gebouwd om in tijden van overschot en overdaad voedingsstoffen op te slaan, om deze weer los te laten in tijden van schaarste. Het grote hedendaagse probleem is dat de periode van schaarste nooit meer komt. Er is altijd eten beschikbaar, wat eigenlijk heel onnatuurlijk is! Met het vasten creëer je dus eigenlijk de periode van schaarste voor jouw lichaam, en dwing je het gebruik te maken van opgeslagen voedingsstoffen. Oftewel vet, als je in ketose bent, want suikers zijn er niet meer.
Zoals al in een eerdere paragraaf gezegd: het lichaam geraakt tegen de ochtend ook al in een staat van vasten, als je slaapt! Er is dus helemaal niets engs aan.

Voordelen van vasten

Slapen Vasten 8 uur - Intermitterend Vasten IF Intermittent Fasting - Ketodieet Nederland België - Keto voor BeginnersOver dit onderwerp komt een uitgebreid artikel, maar hier volgt alvast een tipje van de sluier. Denk aan mogelijke voordelen voor gewichtsverlies, insuline-gevoeligheid, type II diabetes, hartziektes, kanker, leverziektes, cel vernieuwing, mentale helderheid, etc.

Conclusie

Vasten is een natuurlijke staat van het lichaam, waarin het gebruik maakt van brandstoffen die al in het lichaam opgeslagen zijn. De staat van vasten wordt bereikt na een periode van 8 tot 12 uur zonder voeding (dus al na een nacht slapen). Het lichaam gaat dan de voorraden aanspreken. Het komt als het ware in de vetverbrandings-staat. Deze vasten wordt verbroken door een ontbijt (breakfast, petit déjeuner…). Veel ketovoren gaan automatisch over op intermitterend vasten, ook bekend als IF, doordat ze simpelweg geen hongergevoelens meer hebben. Velen slaan het ontbijt over en eten hun resterende maaltijden in een tijdsbestek van 8 uur en vasten dus 16 uur per dag. Er zijn vele voordelen aan het vasten verbonden, waarover een uitgebreid artikel volgt.

Wetenschappelijk Verder lezen (helaas wel allemaal in het Engels):
Hartbescherming door Intermitterend Vasten IF bij knaagdieren
Verbetering hersendoorbloeding en hartdoorbloeding door Intermitterend Vasten, IF
Impact van Intermitterend Vasten IF op gezondheid en ziekte-processen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.