Boter - Keto voor Beginners - Ketodieet Gratis Weekmenu - Nederland Belgie Teveel vetEen optimale vetverbranding… Dat wil natuurlijk iedereen wel! Maar hoe kunnen we dit bereiken? Is er een manier om onze voeding dusdanig te manipuleren dat ons lichaam een vetverbrandingsmachine wordt?
Om te kunnen begrijpen hoe we tot een goede vetverbranding kunnen komen, zullen we eerst moeten kijken naar wat er met ons lichaam gebeurt als we eten.

Insuline = opslaghormoon

Plus Size Man and Woman - Keto voor Beginners - Nederland België - Optimale VetverbrandingInsuline. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Maar wat is het? En nog belangrijker: wat doet het?
Insuline is een hormoon welke invloed heeft op onze stofwisseling. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel in ons lichaam omlaag gaat. Een tekort aan insuline leidt tot diabetes oftewel suikerziekte.
Als we iets eten, dan gaat onze bloedsuikerspiegel omhoog. Het lichaam wil dit graag weer omlaag hebben en gaat daarom het hormoon insuline aanmaken, zodat de bloedsuikerspiegel weer naar het gewenste niveau kan zakken.
Insuline is een opslaghormoon. Dat wil zeggen dat, om de bloedsuikerspiegel omlaag te brengen, de insuline ervoor gaat zorgen dat er wat van de energie die we met de maaltijd hebben binnen gekregen, opgeslagen gaat worden. Een gedeelte van deze energie wordt opgeslagen in de lever en in onze vetcellen.
Suiker wordt in het lichaam opgeslagen als glycogeen, totdat het lichaam het verder kan verwerken.
Als we stoppen met eten, gaat het insuline-niveau omlaag: het hormoon is op dat moment nou eenmaal niet meer nodig, het heeft zijn werk gedaan!
Het lichaam gaat dan aan de slag met de opgeslagen energie-bronnen. Het gaat zorgen voor de verdere verwerking én het gebruik ervan.

Doordat het lichaam gebruik kan maken van opgeslagen energie, hoeven we ‘s nachts, als we slapen, niet te eten. Een periode waarin we 8 uur of meer niet eten, een vastenperiode. Dit is een hele normale situatie: iedereen die ‘s morgens opstaat, is in een staat van vasten. Denk aan de namen voor ontbijt in het Frans en Engels: petit-dejeuner (jeuner is het werkwoord voor vasten, dus letterlijk betekent het “kleine ontvasten”) en breakfast (vasten-breken). Zelfs het Franse woord voor lunch, déjeuner, is ontvasten! Zie: heel normaal.

In het kort:
Je eet -> energie wordt opgeslagen.
Je eet niet -> opgeslagen energie wordt gebruikt

twee belangrijke energiebronnen

Suiker koolhydraten teveel - ketodieet bijwerkingen - keto voor beginnersHet lichaam heeft twee belangrijke energiebronnen ter beschikking: suikers en vetten. En nee. Eiwitten zijn geen energiebron. Eiwitten worden gebruikt voor het herstel van het lichaam (huid, cellen, spieren, etc). De eiwitten worden bewaard voor dit doel en dus niet gebruikt als brandstof, zelfs niet als het opgeslagen is. Het lichaam haalt zowel energie uit suiker als uit vet. En het lichaam kan heel gemakkelijk overschakelen tussen deze twee. Ook dit is heel normaal.

Er is alleen wel één klein probleempje… Het lichaam kan maar een zeer gelimiteerde hoeveelheid suiker opslaan, terwijl vetcellen tot in het oneindige door kunnen groeien! Een beetje zoals de inhoud van jouw portemonnee (suiker) tegenover jouw bankrekening (vetten). De ene geldbron is direct beschikbaar en te gebruiken (portemonnee, suiker) het ander iets lastiger te bereiken (geldautomaat, vetten).

Dit voorbeeld maakt het belangrijkste verschil tussen de beide energiebronnen dan ook gelijk duidelijk én geeft gelijk aan waarom het zo moeilijk is om vet te verbranden: het is niet direct bereikbaar en toegankelijk. Sterker nog… Je kunt er alleen bij als je eerst al het suiker hebt verbruikt! Het lichaam gaat namelijk geen moeite doen om vet uit de vet cellen te halen, als er voldoende suiker ter beschikking is. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, toch?

Vasten

Te weinig eten - Keto voor Beginners - Ketodieet Gratis Weekmenu - Nederland BelgiëWat gebeurt er in jouw lichaam als je in een staat van vasten komt? Of dit nu door 8 uur niet eten komt gedurende de nacht, of dat het een bewust gekozen vastenperiode is (16/8, IF, intermitterend vasten, OMAD, etc.), direct als je stopt met eten, gaat het lichaam zijn energie onttrekken aan suikers. Zelfs als je bewust een vastenperiode kiest, gaat het lichaam eerst de opgeslagen suikers gebruiken. Deze voorraad is na ongeveer 24 uur op. Op dat moment gaat het lichaam kiezen voor het verbranden van opgeslagen vet!
Als je dus geen suikers meer in jouw lichaam hebt, gaat het vet verbranden.
Et voilà: een staat van optimale vetverbranding is bereikt!

Keto en vetverbranden

Energie Uitgeslapen - Keto voor Beginners - Ketodieet Ketogeendieet DagboekZonder in verdere details te treden hoeveel suiker in het lichaam opgeslagen kan worden in de vorm van glucogeen (laten we zeggen dat het genoeg is om maximaal 24 kilometer hard te lopen)… Wat gebeurt er als je keto gaat eten? Stel je begint met een vastenperiode van 24 uur: dan ben je het opgeslagen suiker alvast helemaal kwijt! Als je dan vetten en eiwitten gaat eten, in de juiste verhoudingen, blijft jouw lichaam dus vrij van suiker en zal het primair vet gebruiken. Als je minder vetten eet, dan je als brandstof gebruikt, zal jouw lichaam de opgeslagen vetten aan gaan spreken. Deze, en de vetten die je eet, worden in de lever omgezet in ketonen en die zijn weer een hele goede brandstof voor de hersenen. Vandaar dat veel mensen een scherpte, alertheid en helderheid ervaren als ze keto eten én er zelfs positieve resultaten zijn op migraine, epilepsie en ADD!
Maar goed, we waren vetten aan het verbranden… Om het keto eten ook een beetje leuk en gezond te houden, voegen we toch nog wat koolhydraten (suikers) toe aan onze voeding: 20 gram. Hiermee kan het lichaam 20 gram glucose en glucogenen aanmaken (ongeveer 80 kilocalorieën). Zoals je ziet, zal het lichaam het grootste gedeelte van de energie halen uit de gegeten vetten en daarna de nog benodigde vetten uit de vetcellen halen. Vetverbranding is een feit! Jouw lichaam is een vetverbrandingsmachine!

Conclusie

Vasten is een natuurlijke staat van het lichaam, waarin het gebruik maakt van brandstoffen die al in het lichaam opgeslagen zijn. De staat van vasten wordt bereikt na een periode van 8 tot 12 uur zonder voeding (dus al na een nacht slapen). Het lichaam gaat dan de voorraden aanspreken. Het komt als het ware in de vetverbrandings-staat. Deze vasten wordt verbroken door een ontbijt (breakfast, petit déjeuner…).
Na 24 uur vasten, zijn alle in het lichaam opgeslagen suiker-voorraden verbrandt en gaat het lichaam over op het verbranden van vet. Eiwitten zijn geen brandstof, maar een bouwstof. Het lichaam kan makkelijk switchen tussen het verbranden van suikers en vetten.
Keto houdt de vastenstaat van het lichaam min of meer vast en dwingt het lichaam tot het gebruiken van vetten als primaire brandstof. Deze worden in de lever omgezet in ketonen, die een goede brandstof vormen voor de hersenen (helderheid, alertheid, scherpte, verminderde ADD, verminderde migraine, etc.).
Met een keto-dieet gebruikt het lichaam vet als primaire brandstof. Als er meer energie nodig is, dan er aan vetten wordt ingenomen, zal het lichaam het lichaamsvet gebruiken als brandstof. Het lichaam zal echter eerst vet aangepast moeten zijn!

Wetenschappelijk verder lezen (helaas wel allemaal in het Engels):
4 grams of glucose
Verbetering hersendoorbloeding en hartdoorbloeding door Intermitterend Vasten, IF
Effects of total fat intake on bodyweight (in children)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.