Er komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat het vasten gezondheidsvoordelen oplevert. Dit is veelal al het geval bij vasten van 24 tot 76 uur. In dit artikel staan vele voordelen van het vasten op een rijtje.

geld goedkoop - keto voor beginners - vasten - Nederland BelgiëGoedkoop & Makkelijk

Er valt over vasten niets anders te zeggen dan dat het goedkoop is én heel erg gemakkelijk. Er zijn geen verborgen addertjes onder het gras en geen schimmige regeltjes om je aan te houden. Het is heel simpel: niet eten, veel water drinken. Veel gemakkelijker wordt het niet, toch? Je hoeft er niet voor naar de winkel, je hoeft er geen planning voor te maken, je hoeft alleen maar te stoppen met eten… En een dag niet eten is ook nog eens heel erg goedkoop. Wat wil je nog meer?

Gezond eten Keto Vasten - Keto voor Beginners - Nederland BelgiëKan bij ieder dieet

Een voordeel wat in lijn is met de voorgaande voordelen, is dat het vasten toegepast kan worden bij ieder dieet. Of je jezelf nu aan de voedingspiramide, schijf van vijf of keto-dieet houdt: vasten kan altijd. Uiteraard is het voor mensen die keto eten een stuk makkelijker én behalen zij sneller de voordelen van een korte(re) vast, omdat zij al in ketose zijn. Maar het kan bij ieder dieet: notenallergie? glutenallergie? vegetarisch? Geen probleem!

Gewichtsverlies

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geeft vasten een boost aan de stofwisseling. Het komt dus niet op een laag pitje te staan (wat veel mensen denken). Juist niet! Door het vasten word de concentratie van de neurotransmitter norepinephrine verhoogd. Deze zorgt ervoor dat de ruststofwisseling verbeterd.

Bloedsuikerspiegel & Insuline resistentie

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat vasten de bloedsuikerspiegel kan verbeteren. Het draagt bij aan het verminderen van insuline resistentie, waardoor glucose effectiever door het lichaam getransporteerd kan worden.

groeihormonen

Vasten kan op een natuurlijke manier bijdragen aan het verhogen van het groeihormoon in het lichaam. Dit hormoon is belangrijk voor vele aspecten van onze gezondheid. Het is betrokken bij groei, metabolisme, spiersterkte en gewichtsverlies.

Bloeddruk Verbetering Keto Vasten - Keto voor Beginners - Nederland Belgiëverbeterde bloeddruk

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat vasten een bijzonder goed effect kan hebben op de algehele gezondheid van het hart. Zo zou vasten bij kunnen dragen aan een verbeterde cholesterol en een verlaagde bloeddruk.

Ontstekingsremmend

Aan vele ziektes en lichamelijke aandoeningen, liggen ontstekingen in het lichaam ten grondslag. Te denken valt hierbij aan hart- en vaatziekten, reumatische artritis en kanker. Ook hier is weer uit diverse wetenschappelijke onderzoeken gebleken, dat vasten een positief effect kan hebben op de ontstekingen in het lichaam. Er is zelfs aangetoond dat dagelijks minstens 12 uur vasten (dit is inclusief de nacht) al een positief effect kan hebben op deze ontstekingen!

Kanker Preventie Chemo Vasten - Keto voor Beginners - Vasten Nederland Belgiëkankerpreventie en effectiviteit van chemo

Er wordt veel onderzoek gedaan naar vasten en het effect ervan op kanker en de effectiviteit van chemo. Er zijn zelfs al ziekenhuizen waar de patiënten drie dagen vóór hun chemokuur moeten vasten, omdat het de effectiviteit ervan verbetert.
Uit wetenschappelijk onderzoek bij ratten is gebleken dat om de andere dag vasten het vormen van tumoren geblokkeerd wordt.
Helaas zijn er nog geen wetenschappelijke onderzoeken op mensen gedaan, naar de ontwikkeling van kanker en tumoren, maar de huidige onderzoeken lijken in ieder geval alvast veelbelovend

Hersenboost

Ook de hersenen lijken baat te hebben bij vasten. Het vasten verbetert de werking én de structuur van de hersenen. Bij wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het zelfs kan helpen in de preventie van Alzheimer’s en Parkinson’s. Ook hier staat het onderzoek nog in de kinderschoenen, maar lijkt het veelbelovend!

Langer Gezond Leven - Keto voor Beginners - Vasten Nederland Belgiëafremmen van veroudering & langer leven

Mensen zijn geen ratten, maar als uit onderzoek blijkt dat ratten die om de andere dag vasten, 83% langer leven… Helaas ook hier nog geen onderzoek op mensen! Maar de resultaten op dieren zijn bijna spectaculair te noemen.

Conclusie

Vasten is gelinkt aan vele gezondheisvoordelen, waaronder gewichtsverlies, hersenwerking, hartgezondheid en kankerpreventie. Er zijn vele vormen van vasten, zodat het in bijna iedere lifestyle gepast kan worden. Het past in ieder dieet en daarnaast is het ook nog eens heel makkelijk en goedkoop.

Waarschuwing: vasten is niet voor iedereen weggelegd. Voor een ieder die bestaande gezondheidsproblemen heeft, is het aanbevolen eerst de arts of specialist te raadplegen, alvorens zich te storten op het vasten of een ander dieet. Ook voor gezonde mensen is het aanbevolen om een arts te raadplegen alvorens met langdurig vasten (72 uur of meer) te beginnen.

Wetenschappelijk verder lezen (helaas wel allemaal in het Engels):
Ruststofwisseling verbetert bij een korte vasten
Effecten van intermitterend vasten op Type 2 Diabetes
Vasten en bloeddruk
The inflammation theory of disease
Vasten en ontstekingen in het lichaam
Fasting cycles retard growth of tumors and sensitize a range of cancer cell types to chemotherapy
Parkinson’s
Alzheimers

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.