1. Gewichtsverlies

Ketose Dieet en Sporten - Keto voor Beginners - Nederland BelgiëOp de eerste plek: gewichtsverlies. Voor triatleten, fietsers, lopers en duursportatleten resulteert het verliezen van overtollig lichaamsvet in opmerkelijk betere prestaties. De gemiddelde Westerse atleet kampt in het algemeen met wat overgewicht. Overtollig lichaamsvet verliezen resulteert in betere prestaties, snellere tijden, een beter gezondheid en, niet onbelangrijk,  meer energie tijdens het sporten.
Veel atleten verliezen, ondanks de vele trainingen, bijna geen gewicht omdat ze gewoonweg suikers verbranden en nadien de verbrande suikers vervangen door voedsel met weinig nutritionele waarde.
Veel atleten verbranden, ondanks hun trainingsvolume, nooit een opmerkelijke hoeveelheid vet en worden zelfs elk jaar dikker.

Ketose Dieet en Sporten - Keto voor Beginners - Nederland België2. Meer energie

Iedereen die begint met het volgen van een ketose dieet, merkt het al snel: het geeft veel meer energie tijdens het sporten. Atleten die volgens het ketodieet leven, melden dat ze minder vermoeid zijn, meer energie beschikbaar hebben en dat ze harder kunnen trainen. Keto houdt het bloedsuikergehalte stabiel.

Ketose Dieet en Sporten - Keto voor Beginners - Nederland België3. Beter uithoudingsvermogen

Atleten die vet-aangepast zijn, kunnen lange afstanden overbruggen zonder hiervoor extra gels of suikers in te nemen. Dit is ondenkbaar bij een traditioneel dieet. Met ‘vet-aangepast’ wordt bedoeld dat je jouw lichaam geleerd hebt om vet te gebruiken als primaire brandstof.

Keto Sporten Ontstekingen Gewrichten - Keto voor Beginners - Nederland België4. Verminderde ontstekingen

Door het trainen kunnen er ontstekingen in het lichaam voorkomen. Ook bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen, worden ontstekingen in het lichaam gestimuleerd. Door strikt clean keto te eten, verminder je de ontstekingen die veroorzaakt worden door die voedingsmiddelen. Een atleet heeft veel belang bij het vermijden van ontstekingen én betere hersteltechnieken. Hoe minder ontstekingen in het lichaam, hoe minder spierpijn, hoe sneller je recupereert en hoe minder loom je jezelf zult voelen.
Keto draagt bij aan het verminderen van de ontstekingen door het sporten.

Ketose Dieet en Sporten - Keto voor Beginners - Nederland België5. Een flexibele stofwisseling

Wanneer je een ‘suikerverbrander’ bent, kan jouw lichaam de massa energie die opgeslagen is in jouw lichaamsvet niet gebruiken.
Als je eenmaal goed keto- en vet-aangepast bent, kan het lichaam wel degelijk gebruik maken van deze opgeslagen vetten. Vet is een bijna onuitputbare bron van energie. Er zijn ongeveer 9000 calorieën beschikbaar voor elke kilogram lichaamsvet. Door keto kun je zelfs uiteindelijk een flexibele stofwisseling krijgen!

Een flexibele stofwisseling betekent dat het lichaam makkelijk kan teren op welke energiebron er ter beschikking is op dat ogenblik. In plaats van elk half uur een gelletje te moeten nemen, zal het lichaam eenvoudigweg het vet gaan verbranden dat het ter beschikking heeft.
Als je traint tijdens het keto-dieet, zal je lichaam steeds beter worden in het verbranden van vet als energie in plaats van suikers.
Zelfs de magerste atleten, met minder dan 10% lichaamsvet, dragen genoeg vet met zich mee om 40.000 calorieën te produceren. (dat betekent dat de meesten onder ons er aanzienlijk meer hebben!) 😊

(dit artikel over het Ketose dieet en sporten is tot stand gekomen dankzij Jeremy: merci!)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.