Ik zie regelmatig dat mensen keto moeilijk vinden omdat ze het eten van fruit zo missen tijdens hun keto dieet. Kan ik me helemaal iets bij voorstellen.

Het valt ook niet mee. En ik hoor je denken: “Jee. Laten we eerlijk zijn. We hebben het hier níét over een koekje, maar over een stuk fruit. Belachelijk dat ik dat niet kan eten, toch?”

Bekijk het anders. Fruit bevat erg veel fructose en is daarmee het snoepgoed van moeder natuur, omdat het een direct effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Beschouw én behandel het op die manier.

Maar er is hoop… Want ben je eenmaal goed vet aangepast én op streefgewicht (of bereid te accepteren dat het iets langer gaat duren om er te komen), dan kun je dat stukje fruit wél eten zonder uit ketose te geraken.

Keto en Fruit - Ketovoor Beginners - Nederland BelgiëMijn behoefte aan fruit is inmiddels vrijwel volledig verdwenen. En ja, ik was een smoothie fanatic en fruit junk in mijn “vorige leven”.

Keto en Fruit - Ketovoor Beginners - Nederland BelgiëMaar soms komt die behoefte ineens boven drijven. Zo had ik afgelopen winter ineens vreselijke zin in een sinaasappel. Ik accepteer dat. En besluit wanneer ik die sinaasappel mag gaan eten (nóóit, maar dan ook nóóit diezelfde dag).
Dan ga ik in de duurste groentewinkel de allermooiste sinaasappel uitzoeken. Die laat ik dan eerst een paar dagen op een prominente plek liggen. Ik raak hem regelmatig aan, ruik eraan en dan, als eindelijk de dag is aangebroken waarop hij in mijn eet-schema past, dan ga ik er uitgebreid voor zitten en ga heerlijk die sinaasappel oppeuzelen.

En dan is het goed. Daarna geen enkele trek meer in een sinaasappel.

Wat een verschil toch, met zonder nadenken 5 sinaasappels uitpersen en die binnen 5 minuten weg te slokken?

Keto en Fruit - Ketovoor Beginners - Nederland BelgiëEn soms is het weer heel anders… Vorige week had ik ineens trek in een appel. Dus, hetzelfde ritueel: besloten wanneer ik hem mocht gaan eten, een hele mooie uitgezocht en op een mooi bordje midden op de keukentafel gezet. Toen de dag (twee dagen later) aanbrak dat ik de appel daadwerkelijk van mezelf mocht verorberen, keek ik ernaar en dacht “Mwah. Laat maar. Ik heb eigenlijk al geen trek meer.” Resultaat? De appel ligt nu met een verschrompeld huidje op het aanrecht, klaar om naar de dieren te gaan.

Of soms is gewoon een héél klein partje mandarijn genoeg om blij van te worden. Een stuk fruit hoeft niet helemaal op, toch?

Zo kan het ook, lieve mensen. Al is het voor jullie misschien nog niet zover dat jullie vet aangepast zijn, ook voor jullie komt het moment waarop je meer koolhydraten kunt eten zonder uit ketose te raken. Hou vol. Doe het strikt. Over drie maanden bedank je jezelf, als je een stukje losser kunt gaan en tóch nog steeds af blijft vallen.

En soms kun je ook gewoon accepteren dat iets je uit ketose gaat halen. En dan ga je gewoon de dag erna vasten of weer heel strikt keto doen en dan komt het snel weer goed. Maar doe dat niet op een regelmatige basis, dan wordt het cyclische ketose en dat is weer een ander hoofdstuk… Het kernwoord is hier “soms”!

Fruit en Keto - Ketovoor Beginners - Nederland BelgiëLaat jouw huidige behoefte naar fruit niet jouw dromen van een gezond en slank(er) lichaam om zeep helpen.

Maak bewuste keuzes (er zijn genoeg soorten fruit die je met mate prima kunt eten met keto!). Ga niet zitten sippen. Neem een beslissing. Maar blijf er niet in hangen!

You got this!

Succes,
Sacha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.