Zijn kombucha en kefir de drankjes waar ik naar op zoek ben? Tijd voor deel 3 van mijn persoonlijke jacht naar een feestelijk drankje, zonder alcohol en het allerliefste clean keto (maar dat hoeft niet per sé). Deel 1 gemist? Kijk dan hier. En deel 2 vind je hier.

Kombucha en Kefir avontuur

Kombucha met Scoby

In een donkergrijs verleden, zo’n 25 jaar geleden, kreeg ik een wat gorig uitziend ding en wat vage instructies over sterke thee en suiker. Een tijdje woonde “het ding” (een theepaddestoel werd het genoemd) in een pot zoete thee in een hoekje van de keuken. Het ging er steeds vreemder uitzien, met onder andere rare slierten.

Kefir Korels

Ik zal er verder niet dieper op in gaan, maar ik, jong, verwend en stads, spoelde na een week of 2 het hele gebeuren door de WC. Achteraf bezien bleek “het ding” een Scoby te zijn en het uiteindelijke drankje (wat ik toen dus niet eens geproefd had) het oh zo gezonde Kombucha.

Een soortgelijk verhaal zou ik kunnen vertellen over kefir, al is dat slechts zo’n 15 jaar geleden en was het jonge, verwende stadse vrouwtje inmiddels getransformeerd tot een wat ouder, minder verwend, plattelands exemplaar. Het verloop was echter min of meer hetzelfde. Een potje met wonderlijke korrels en vage instructies over water, suiker en gedroogd fruit. En de eindbestemming was ongeveer dezelfde als de kombucha, al kwamen ze nu in de sceptic tank terecht in plaats van een riool. Kwamen de bacteriën in ieder geval nog goed terecht.

Tot zover mijn avontuur met Kombucha en Kefir.

Gefermenteerde drankjes

En al wist ik inmiddels dat allebei de drankjes gefermenteerd zijn en dus een heleboel goede bacteriën bevatten en daarmee echt supergoed voor de darmflora, bedankte ik enkele jaren geleden vriendelijk voor het aanbod van een zakje waterkefirkorrels om mijn eigen gefermenteerde kefir drank mee te maken. Maar nu niet omdat ik het eng, vreemd en raar vond, maar omdat ik inmiddels helemaal keto was en de gruwels had van het idee van de suiker.

Suiker koolhydraten teveel - ketodieet bijwerkingen - keto voor beginners

Het moge dus duidelijk zijn dat Kombucha en Kefir op geen enkele manier op mijn “drankjes shortlist” stonden. Want “ze” kunnen dan wel zeggen dat de bacteriën alle suiker opeten, ik neem liever het zekere voor het onzekere en begin er niet aan. De flesjes Kombucha in de bio-winkel vertonen per slot van rekening ook aardig wat suiker. Dus neuh. Laat maar…

Aard’g

Totdat één van de leden van het moderatorteam van onze Facebook groep mij vertelde over een supergaaf dynamisch bedrijf, genaamd “Aard’g”, dat zowel Kombucha als Kefir helemaal suikervrij maakt, dat het super lekker is en zeker de moeite van het proberen waard. En ook nog eens een bedrijf met een missie (milieu, sociaal, gezond, etc).

Bedrijf met een missie (gezond, sociaal, milieu, etc)

Daar moest ik natuurlijk meer van weten. Zijn kombucha en kefir de keto drankjes waar ik naar op zoek ben? Met een glimlach op mijn gezicht las ik de info op hun website. En, ondanks mijn eerdere Kombucha en Kefir ervaring, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en het bedrijf te benaderen. Want hé, als het eenmaal clean in een fles zit, zonder suiker, hoef ik voor de rest niet terug te denken aan mijn eigen vage experimenten en is het stadse verwende meisje, dat nog steeds diep in me zit, ook weer gerust gesteld.

Ik legde de situatie uit aan Max, één van de oprichters van Aard’g. Dat ik voor mijn keto levensstijl op zoek was naar een goed, clean, gezond en lekker drankje en dat één van de moderators zo enthousiast was over hun bedrijf. Spontaan besloot Max een proefpakket toe te sturen “Nee hoor, geen probleem dat het naar Frankrijk moet”. Wat fijn. J

Na enkele dagen ontving ik een grote zware doos “zero footprint” verstuurd. Super!

Zero Footprint verstuurd pakketje!

In de doos 2 liter flessen (van glas!!!) met kefir en kombucha en 3 flesjes van het formaat “horeca”, 2 met kombucha en 1 met “levende gember limonade”.

Spannend!

Nog even wachten voor de smaaktest, want de flessen moeten eerst goed gekoeld worden. Ik ben een beetje bang, geef ik eerlijk toe.

Of kombucha en kefir de keto drankjes zijn waarnaar ik op zoek ben zal moeten blijken. Wordt vervolgd…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.