keto en fodmap intro - ketodieet voor beginners - nederland belgiëDe oplettende Keto voor Beginners Facebook groep volger heeft het mij al een paar keer zien noemen:
FODMAP.
Op zich niet iets wat onderdeel is van Keto, maar in sommige gevallen wel uitkomst kan bieden.
Wat is dat nou precies, FODMAP? En wat kun jij er eventueel aan hebben?

Wat is een FODMAP?

FODMAP is de afkorting van “Fermentabele Oligo-, Di-, Mono-Sacharide en Polyolen”.
WAT?!?
Ja. Die dus. Het zijn koolhydraten met een korte keten, die moeilijk worden opgenomen in de dunne darm en geneigd zijn om water vast te houden en kunnen fermenteren in de dikke darm.

keto en fodmap darmproblemem - ketodieet voor beginners - nederland belgiëEn hoe is dat een probleem?

Het is helemaal geen probleem, maar sommige mensen zijn gevoelig voor deze FODMAPs. Zij kunnen bij mensen met een overgevoeligheid zorgen voor overmatig vocht vasthouden en gasproductie én opslag (lees: winderigheid en een ernstig opgezwollen buik).

Dus iedereen deze FODMAPs dan maar niet meer eten?

Nee. In tegenstelling. De van nature in voeding voor komende FODMAPs kunnen bij sommige mensen juist spijsverteringsproblemen verhelpen, doordat ze een zeer gunstig effect op de darmflora hebben!

keto en fodmap darmklachten - ketodieet voor beginners - nederland belgiëZijn FODMAPs een veroorzaker van aandoeningen?

Het antwoord hierop is duidelijk: Nee. Maar een FODMAP-laag dieet kan in sommige gevallen spijsverteringssymptomen helpen verbeteren bij volwassenen met prikkelbare darmsyndroom en andere gastro-intestinale stoornissen.

FODMAPs, Keto en Glutenbevattende Granen

In glutenbevattende granen zijn in kleine hoeveelheden fructanen (FODMAPs) aanwezig. En deze zijn geïdentificeerd als een mogelijke oorzaak van symptomen bij mensen met een niet-coeliakie glutengevoeligheid.
Het zou een goede verklaring kunnen zijn waarom mensen die switchen naar een keto manier van eten, al snel van een opgeblazen buik afzijn enerzijds en anderzijds direct een gezwollen buik krijgen als zij het weer terug gaan eten.

keto en fodmap darmflora - ketodieet voor beginners - nederland belgiëVermijden dus maar, die FODMAPs, als ik de klachten herken?

Nee. Zeker niet. Meestal worden de klachten veroorzaakt door één van de voedingsmiddelen die FODMAPs bevatten en waar een overgevoeligheid voor is. Als je wilt kijken of de FODMAPs jouw klachten veroorzaken, probeer je het best één voor één een tijdje een voedingsmiddel uit jouw voeding weg te laten om te zien of de klachten verminderen. Meestal wordt dit vrij snel duidelijk, omdat verbeteringen snel op kunnen treden, zoals in het geval van bijvoorbeeld de granen.

Het langdurig vermijden van FODMAPs kan een nadelige invloed hebben op de darmflora, vandaar dat je niet in één keer alle FODMAPs uit jouw voeding moet schrappen, maar het één voor één zult moeten gaan proberen te elimineren en weer herintroduceren. Dit is een vrij ingewikkeld proces, wat je het handigst onder medische begeleiding kunt doen.

Hoe kan ik hier dan iets mee?

Zoals gezegd, worden de klachten vaak veroorzaakt door één specifiek voedingsmiddel. Het is zaak dat product op te sporen en (tijdelijk) te elimineren. Als je de problemen hebt sinds je keto bent gaan eten, dan zou je eens naar een FODMAP lijst (let op: deze lijst is niet keto!!!) kunnen kijken en de voedingsmiddelen aanvinken die je pas sinds keto bent gaan eten, of sinds keto in veel grotere hoeveelheden bent gaan eten. Meestal blijven er dan maar een paar items over. Laat die één voor één een weekje weg uit de voeding en kijk of jouw klachten verbeteren. Is dit niet het geval? Neem dan de tijd om het weer te herintroduceren in jouw voeding. En laat dan een weekje het volgende voedingsmiddel weg. Meestal ontdek je op deze manier snel welk product de boosdoener is. Vergeet ook vooral niet dat zoetstoffen (de polyolen) ook een grote boosdoener kunnen zijn!

Zoek in geval van ernstige buikklachten altijd hulp bij een dokter of specialist en ga niet zelf aan het experimenteren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.