Je hebt een droom. Een keto droom. Of eigenlijk meer: een droom van een gezond, fit en slank keto lichaam… Hoe kun je dit voor jezelf bereiken?

Volg deze stappen om mini-doelstellingen te creëren, die gaan helpen om van jouw keto-avontuur een succes te maken!

  1. Verbeeld je dat het echt is

Verbeelding visualisatie - ketodieet voor beginners - nederland belgiëZie de details van jouw geweldige, gezonde, fitte keto lichaam voor je. Alle details. Zo helder, dat je jezelf met jouw ogen dicht voor een spiegel kunt zien staan en jouw nieuwe lichaam van alle kanten kunt bewonderen. Zo duidelijk, dat je jezelf zonder moeite fit door het leven ziet stappen.

Probeer zo gedetailleerd mogelijk te zijn.

Motivatie Bereik jouw keto doelstellingen fit lichaam - ketodieet voor beginners - Nederland BelgiëZie jezelf bijvoorbeeld voor je in een kledingwinkel, ruik die winkel, zoek iets moois uit om te passen, zie het mottige (of juist sjieke) pashokje voor je, hoor de achtergrondmuziek van de winkel, bevoel het prijskaartje, glimlach bij het zien van de maat op het kaartje, streel de stof, etc.

Of zie jezelf uit een zwembad stappen. Voel het water van jouw perfecte beach body stromen. Voel de zon. Ruik het chloor in het water. Neem het briesje op jouw huid en in jouw haren waar.

Hoe meer details, hoe beter het is.

Voor de fitheid kun je hetzelfde stramien volgen. Wil je bijvoorbeeld heel graag 5K hard kunnen lopen? Zie jezelf dan voor je, in jouw fitte, gezonde lichaam, de mooie hardloopkleding, de fijne schoenen, ruik de geur van jouw omgeving (of het nou buiten is of de loopband van de sportschool), voel het zweet van jouw voorhoofd lopen, hoor het geluid van jouw super comfortabele running schoenen op de grond, voel de wind op jouw wangen, etc.Motivatie Bereik jouw keto doelstellingen fit lichaam - ketodieet voor beginners - Nederland België

Vergeet niet ook de bijbehorende gevoelens te visualiseren. Hoe voel je jezelf met dat mooie nieuwe kledingstuk aan? Hoe voel je jezelf als je die 5000 meter succesvol hebt hardgelopen?

Neem iedere ochtend na het wakker worden en iedere avond voor het slapen gaan even de tijd voor deze visualisatie.

Zoek een foto van jouw ideale lichaam of een mooie fitte hardloper (zwemmer/powerlifter/etc), en plak deze op een plek waar je hem vaak ziet (auto, bureau, achtergrond telefoon, etc.). Zoek het gevoel van jouw visualisatie, iedere keer wanneer je naar deze foto kijkt.

En alhoewel het gek klinkt, is visualisatie een hele krachtige manier om op een bepaald doel te focussen. Doe het meerdere keren per dag, totdat het een deel van jezelf wordt. Jouw onderbewuste zal je gaan helpen jouw doel te bereiken. Energy flows were attention goes.

 

  1. Stel een datum vast

planning motivatie ketodieet - keto voor beginners - nederland belgiëSchrijf in jouw agenda op wanneer je jouw gevisualiseerde doel wilt bereiken. Wees hierin realistisch, maar wel ambitieus. Weet dat een vrouw gemiddeld 500 gram per week aan gewicht verliest. Dat is gemiddeld. Dus niet iedere week. Sommige weken sta je even stil. Verwacht dus niet van jezelf dat je binnen twee maanden 10 kilo kwijt moet zijn. Maar zeg ook niet “ik wil in drie maanden 5 kilo kwijt”. Als het onmogelijk haalbaar is, dan ga je het niet voor jezelf volhouden. Maar als het te makkelijk is, dan word je zelf ook erg makkelijk en maakt het de kans groter dat je wat halfslachtig keto (lees: cheaten) gaat doen.

En dat is niet de bedoeling!

Hetzelfde geldt voor sporten. Het is prima als je jezelf ten doel stelt 3 keer in de week een uur te willen sporten. Maar verwacht niet dat je dat volgende week al aan het doen bent, als je nu nog niet de fut hebt om naar de brievenbus te lopen.

  1. Maak jouw grote droom kapot!

dagboek keto ketodieet voor beginners nederland belgiëDus je hebt nu vastgesteld wat je wilt en wanneer je het wilt. Dan is het nu zaak om hier meetbare tussen-doelstellingen van te maken. Oftewel: breek jouw grote droom in stukjes.

Stel je hebt als doel dat je binnen een jaar 20 kilo kwijt wilt. Dan is het zaak om deze 20 kilo in maand doelstellingen om te zetten. Dat is niet zo makkelijk als zeggen “Okay, 20 gedeeld door 12 is…”. Want je zult er rekening mee moeten houden dat afvallen een curve is. In het begin gaat het snel, maar naarmate je dichter bij jouw streefgewicht komt, zal het langzamer gaan. En soms heb je ineens een paar weken dat er helemaal niets gebeurt. Hou daar rekening mee.

Breek dan jouw maand doelstellingen in nog kleinere week-porties en dan in dag-acties. Dit is niet om je te ontmoedigen als je het niet haalt of het rustiger aan te gaan doen als je het makkelijk haalt, maar het dient om je een handvat te geven om bij te stellen, indien nodig.

Dus: versplinter jouw grote droom! Maar dan op een goede manier…

  1. Omschrijf jouw acties

neem controle ketodieet - keto voor beginners - nederland belgiëNu je weet wat jouw specifieke tijdlijn is, kun je jouw specifieke acties vaststellen die je zult moeten ondernemen om jouw doelstelling te halen.

Voor wat betreft het eten is het makkelijk: keto eten.

Maar een bijkomende actie zou bijvoorbeeld kunnen zijn, dat je één keer per week voor jezelf een weekmenu maakt en er in één keer alle boodschappen voor in huis haalt, zodat je niet tussen alles door naar de supermarkt hoeft te rennen.
Ook een actie is het instellen van een vaste dag om te wegen en meten.

Maar je kunt ook nog een stap verder gaan en denken aan mediteren en yoga, bijvoorbeeld. Stress gaat afvallen tegen. Heb je een stressvol leven, schenk dan zeker aandacht aan mindfulness. Het zal jouw cortisol niveau verlagen, wat een gunstig effect heeft op gewichtsverlies.

yoga ketodieet keto voor beginners nederland belgiëOok hier geldt weer: wees realistisch, maar ambitieus. Doe je nu niets aan meditatie? Verwacht dan niet van jezelf dat je vanaf morgen dagelijks een half uur kunt mediteren. Begin met iedere dag 5 minuten, bijvoorbeeld. Zodra je wakker wordt of vlak voordat je gaat slapen bijvoorbeeld. En block hiervoor een vast tijdstip in jouw planning. Er zijn overigens verschillende apps die je kunnen helpen hierbij.

Afvallen wordt voor 80% bereikt met voeding. Dus in principe moet je al goede resultaten kunnen halen door uitsluitend het switchen naar keto eten. Maar waarom zou je het hierbij laten als je toch al zo rigoureus jouw leven om gaat gooien? Want lichaamsbeweging is wel heel goed voor jouw lichaam. Sport je nu helemaal niet? Maak dan een actieplan om van 0 minuten lopen/fietsen/etc per dag naar 30 minuten per dag te gaan. Nogmaals: maak het haalbaar. Zo kan het zijn dat je de 30 minuten lopen per dag haalt door dagelijks in de lunchpauze 10 minuten te wandelen en dan in het weekend een wat langere wandeltocht te maken. En bouw het beetje bij beetje op. Vandaag 5 minuten, overmorgen 6, etc.

Meer mogelijks acties om jouw doelstellingen te halen kunnen ook bijvoorbeeld zijn “vasten”, “cleaner eten”, “naar de boerenmarkt”, “een autoloze dag per week”, etc. Verzin wat je, nu je toch keto gaat eten, nog meer aan wilt pakken en veranderen in jouw leven. Je bent nu toch bezig met dit project wat “IK, MEZELF en MIJ” heet. Think Big!

 

  1. Zijn mijn acties, taken en doelstellingen redelijk?

Nu je kunt zien wat je iedere week moet doen om jouw grote droom te bereiken, is het tijd om een stapje terug te doen. Kijk zo objectief mogelijk naar jouw actie-lijst en naar wat je daarvoor per dag moet doen.
Vraag jezelf bij iedere actie af of het redelijk is. Wees eerlijk. Als je wéét dat wat je per dag moet doen, ook daadwerkelijk te doen is, dan heb je jouw plan!
Als het heel moeilijk lijkt om aan de vereisten van iedere dag te voldoen, rek dan jouw tijdlijn wat verder uit en ga niet jouw droom bijstellen. Want die eerder bepaalde droom die je gevisualiseerd hebt, is wat je werkelijk wilt. En beter bereik je bijvoorbeeld die 20 kilo in 20 maanden, dan dat je genoegen neemt met 10 kilo in een jaar. Zie jezelf als een lange termijn project.

Op deze manier ben je helemaal klaar voor succes en het bereiken van jouw droom!

a journey of a 1000 miles - keto voor beginners - nederland belgiëZoals Lao Tzu het al vele eeuwen voor Christus zei: 千里之行,始於足下 (oftewel “een reis van 1.000 mijlen begint onder jouw voeten”).

Het maakt niet uit hoe groot jouw droom is, als je het in kleine stukjes breekt, zodat je iedere dag een stap in de goede richting kunt doen, vind je zeker jouw weg naar succes. Of het nu om een slank, gezond en fit gaat, of andere delen van jouw leven.

Het behalen van vele kleine doelstellingen gaan je ervan verzekeren dat je op de goede weg bent om jouw droom te bereiken. Naarmate je meer doelstellingen haalt, groeit jouw zelfvertrouwen om door te gaan en geeft je het verlangen om alle benodigde dagelijkse acties te volbrengen.

Vier zelfs het halen van kleine doelstellingen. Ieder behaald doel is belangrijk. Kijk naar dat behaalde doel. Je hebt een etappe gedaan en je hebt het gewonnen. Leef in dat moment. Vier het. En denk niet “ach, ik ben er nog lang niet”. Nee. Dit is een overwinning. Wees trots op jezelf. En kijk morgen naar de volgende etappe. En vergeet vooral niet om veel plezier aan jouw keto-avontuur te beleven.

Niets houdt jou tegen. Big dream, here you come!

You got this!!!

Sacha.

P.S. Nog meer motivatie nodig? En tips en tricks die je kunnen helpen bij het doorzetten? Lees dan dit artikel eens!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.