Regelmatig zie ik ketovoren die zichzelf “belonen” met iets te eten of drinken (al dan niet keto, meestal niet…) als ze een doel bereikt hebben.

Alhoewel ik een groot voorstander ben van het “beloning-straf”-systeem, heb ik wél moeite met het jezelf belonen met eten.

Parfum Beloning - Keto Motivatie Coaching - Nederland BelgiëAls je jezelf wilt belonen, kies dan voor iets anders. Een lekker nieuw luchtje of een mooie bos bloemen, bijvoorbeeld. Die mooie nieuwe trui die je al maanden vanuit de etalage toeschreeuwt… Verzin iets leuks! Schrijf het op. Werk er naartoe. Want ja. Die mooie trui in twee maten kleiner is écht een beloning. Een motivatie om naartoe te werken. Een glimlach op jouw gezicht iedere keer dat je hem aantrekt. Een lange termijn beloning.

Maar wat is nu “mijn probleem” met jezelf belonen met, ik noem maar iets, een oliebol… Nog even los van het feit dat een oliebol op vele fronten absoluut niet keto is.

Ik ben ervan overtuigd dat keto de mooiste manier van eten is die er bestaat. Niet alleen omdat het vasten zo makkelijk maakt, het constante honger gevoel verdwijnt, het zoveel gezondheidsvoordelen oplevert… Ik kan nog wel even doorgaan.

Maar wat ook supermooi is aan keto: JE MAG ALLES!
Ik zie een groot aantal denkbeeldige wenkbrauwen omhoog gaan nu…
Maar het is zo. Jij bepaalt wat je in jouw mond stopt. Jouw mond, jouw lichaam, jouw keuze.
Jij bent uiteindelijk degene die beslist of je iets in jouw mond wilt stoppen. It’s up to you!
Oliebollen - Keto voor Beginners - Motivatie Coaching Nederland BelgiëAls jij iets wilt eten wat niet keto is, want er zit bloem in, wordt gefrituurd in de zonnebloemolie, etc., dan is dat een bewuste beslissing die jij moet maken. Niet het zomaar eten als “beloning”.
Neen.
Het eten van bv een oliebol moet een weloverwogen beslissing zijn. Het resultaat van een beslissingsproces waarin je kijkt of je alles wat het eten ervan mogelijk ten gevolge gaat hebben (afvalplateau, verstopping, opgeblazen buik, uit ketose, misselijk, etc), bereid bent te accepteren.
Kijk ook welke voordelen het eten ervan voor je oplevert. Meestal is dat simpelweg “instant gratification”. Het eerste hapje is lekker, de volgende happen volgen automatisch. Een voordeel van enkele minuten waar je achteraf spijt van krijgt.
Beloning Keto Motivatie Coaching - Ketodieet voor Beginners - Nederland BelgiëMet het eten van de oliebol als beloning, valt het mooie van wat je bereikt had weg. Want dan is ineens het mooie zilveren randje van jouw prestatie, waar je jezelf in eerste instantie voor ging belonen, weg gevallen door de nadelige effecten of misschien zelfs teleurstelling als je de oliebol (of wat dan ook) eet. En ook beloon je jezelf met iets waardoor je in eerste instantie mede in de problemen bent geraakt. Maar denk eens wat een handige keukentool, bv een spiralizer om courghetti mee te maken, met zich mee brengt! Of een weegschaal. Of een abonnement op FitBit Premium… Niet alleen heb je een beloning voor jezelf, het gaat ook nog eens bijdragen aan nog meer leuke keto-gerechten en/of keto-prestaties. Je kunt vast iets bedenken als beloning voor jezelf waardoor keto nóg leuker en beter voor je wordt.
In het kort: belonen is goed. Maar niet met voeding, of het nu keto-proof is of niet.
You got this!!!

Sacha.

P.S. Nog meer motivatie nodig? En tips en tricks die je kunnen helpen bij het doorzetten? Lees dan dit artikel eens!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.