Helaas verloopt onder de (startende) ketovoren het keto-avontuur vaak ongeveer zoals dit:

Planning Wilskracht Enthousiasme Week 1 - Keto voor Beginners - Nederland België - Keto MotivatieWow! Ik ben super gemotiveerd. Alles is leuk en nieuw. Het lekkere vette eten, de nieuwe manier van koken, de super lekkere bakrecepten, het bijhouden van een app, het in ketose raken. Helemaal geweldig, dat keto!!!

Dan komt aan het eind van die eerste week, als kers op de appelmoes (doen ze dat nog, bij Van der Valk?), een prachtig gewichtsverlies.

Dus ook de tweede week wordt vol enthousiasme aangevallen.En dan komt er halverwege die tweede week een klein dipje. Want er zijn wat lichamelijke ongemakken, een verjaardag op het werk, de vrijdagmiddagborrel en wat al niet meer. Maar aangezien er nog steeds volop motivatie is, kunnen alle verleidingen makkelijk worden afgeslagen.

Afvallen Wegen - Keto voor Beginners - Nederland België - KetocoachingOp “zondag: meet- en weegdag” laat de weegschaal ook deze week weer een goed resultaat zien. Al is die 1,5 kilo wel wat teleurstellend, na die 3 kilo van week één…
De derde week. Voor het weekmenu werden er wat ingrediënten vergeten te kopen en wordt er een beetje gefreestyled. Tijdens de vrijdagmiddagborrel is er “nou vooruit, eentje dan”. Wat leidt tot een stukje pizza op zaterdagavond en een op zondagochtend maar even niet wegen, want de buik is toch wel weer een beetje opgezwollen…

Planning Wilskracht Enthousiasme Week 1 - Keto voor Beginners - Nederland België - Keto MotivatieDeze drie weken kunnen er ook zes zijn, maar dit is meestal wel hoe het gaat.

De meeste mensen weten het na die “derde” week nog wel wat te rekken op pure wilskracht, maar uiteindelijk vervallen ze alsnog in oude eetgewoontes. Net als met alle voorgaande diëten die ze al gedaan hebben.

Hoe kun je dit doorbreken? Waar gaat het mis? Hoe kun je voorkomen dat je in deze spiraal terechtkomt?

Eigenlijk is het heel simpel:
– Motivatie vanuit de goede motivatoren
– Reële verwachtingen
– W̶i̶l̶s̶k̶r̶a̶c̶h̶t̶ Organisatie & Planning

Goede motivatoren

Planning Wilskracht Enthousiasme Week 1 - Keto voor Beginners - Nederland België - Keto MotivatieBedenk dat het leuke en nieuwe van het keto-eten iets is wat slijt. Keto-eten wordt op een gegeven moment net zo gewoon als wat je hiervoor at. Het feit dat iets nieuw is, is géén motivator. Je bent niet aan keto begonnen omdat het zo spannend is.
Je hebt een andere motivator. Een andere drive om je hier op te storten. Wat is die motivator? Waar komt jouw drive vandaan? Analyseer het! Ga op zoek naar jouw sterkste drive. En zorg ervoor dat deze van binnenuit komt! Een drive is dus niet “zodat mijn vriend niet meer tegen me zegt dat ik een beetje een buikje begin te krijgen”. Dat is een externe motivator en die telt niet. Sorry. Hetzelfde als de weegschaal. Dat is een tool, een ding wat tegen je zegt wat het resultaat is van jouw inspanningen. Het is geen weeg-coach en geen motivator.
Ik wil weten wat JOUW motivator is. De reden waarom je die kilo’s kwijt wilt raken of de reden waarom je met keto begonnen bent. En nee. Dat is niet “om af te vallen”. Dat is een doel, geen motivatie.
Zwart op wit. Schrijf het op. Alle interne redenen waarom jij af wilt vallen / gezond wilt worden / blijven / etc.

 

Reële Verwachtingen

Verwachtingen Reeel - Keto voor Beginners - Nederland België - Succesvol AfvallenZorg ervoor dat jouw verwachtingen reëel zijn. De eerste week val je flink af, als je jezelf strikt aan keto gehouden hebt. Dit is bijna allemaal vocht.
Voor vrouwen is het gemiddelde gewichtsverlies 500 gram per week. Voor mannen 1 kilo. Dus als je in week 2 1,5 kilo afvalt, is dat nog steeds 1 kilo méér dan het gemiddelde. Zie dat. En niet dat je “nog niet de helft van vorige week bent afgevallen”.
Een stilstaande weegschaal is nog altijd beter eentje dan die naar rechts beweegt. In tegenstelling tot de economie, is stilstand in gewichtsverlies GEEN achteruitgang.
Iedere week 200 gram afvallen is op een jaar nog steeds meer dan tien kilo gewichtsverlies!
En ja. Er komt misschien een moment waarop je stilstaat. Maar zie het voorgaande. Stilstand is GEEN achteruitgang. Maar een fase. Gewoon doorgaan. Herlees jouw motivatoren.
Wilskracht is niet nodig. Wilskracht breekt bijna altijd. Het is de motivator die erachter ligt die ervoor zorgt dat je doorzet en volhoudt. Niet de wilskracht “an sich”. De “wil niet”-kracht is eigenlijk nog beter.

Keto eten brengt rust. Waarom? Omdat de “het iets MOETEN eten” wegvalt. Eenmaal lekker bezig met keto, zul je merken dat het gevoel van honger wegvalt. De dipjes na de lunch vallen weg. Het bijna flauw vallen om vier uur valt weg. Het chagrijnig worden rond 6 uur vervalt. Er komt wellicht zelfs een tijd waarop je denkt “Wat? Is het al 3 uur? En ik heb mijn lunch nog niet eens op!”. Of dat je na het wakker worden gewoon niets eet omdat je geen honger hebt en rond lunchtijd pas denkt “Zo, nu lust ik wel eens iets”. De drang om te eten verdwijnt. En als je geen honger hebt, hóéf je ook niets te eten.

Goede Organisatie

Planning Wilskracht Enthousiasme Week 1 - Keto voor Beginners - Nederland België - Keto MotivatieWat nog veel meer rust kan brengen, is een goede organisatie! Zorg ervoor dat je een nieuwe week met een weekplanning begint. Maak in het weekend een weekmenu, haal er de boodschappen voor in huis, bereid op zondag eventueel alvast dingen (snijden, bakken, invriezen, etc) en hou jezelf aan het weekmenu!
Geen last-minute runs meer naar de supermarkt, geen paniek meer over “wat moet ik nu weer eten?”, niet eerst naar de winkel hoeven rennen voordat je kunt lunchen, geen verleidingen, etc.

Alles valt weg met een goed weekplan! Wilskracht is niet meer nodig.

Conclusie:
Het levenslang vol kunnen houden van de keto eetstijl staat of valt met de goede motivatie, de goede verwachtingen en een goede planning.
Zie het als een project. Het is iets wat je goed kunt organiseren en aanpakken. En dan zul je zien dat het super veel rust brengt en het eigenlijk heel gemakkelijk vol te houden is.
Het is voor iedereen te doen.
Zeker voor jou! Je kunt het!

Succes,
Sacha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.